14:11 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  23960

  În timp ce canalele americane de presă principale l-au declarat pe Joe Biden câștigătorul alegerilor, președintele actual Donald Trump susţine că alegerile au fost fraudate și contestă rezultatele votării în mai multe state. Ce arată un sondaj Reuters și IPSOS.

  BUCUREŞTI, 18 nov – Sputnik. Un nou sondaj efectuat de Reuters și IPSOS arătă că 52% dintre republicani cred că Donald Trump a câștigat „pe bună dreptate” alegerile prezidențiale din 2020, lucru pe care președintele în exercițiu l-a afirmat în repetate rânduri pe Twitter. De asemenea, sondajul a arătat că 73% dintre toți respondenți au răspuns că Biden a „câștigat” în general alegerile, fără a specula cât de „corectă” a fost această victorie, scrie Sputnik France

  ​Doar 29% dintre republicanii chestionați au fost de acord că Biden a câștigat „pe bună dreptate” alegerile. În 2016, 52% dintre democrați au considerat că Hillary Clinton a pierdut în mod corect în fața lui Trump la alegeri.

  În plus, 68% dintre respondenții republicani şi-au exprimat îngrijorarea că alegerile prezidențiale au fost fraudate împotriva candidatului GOP. În același timp, aproximativ 33% dintre independenți și 16% dintre democrați au aceleași temeri cu privire la votul din 2020, a arătat sondajul.

  © AFP 2020 / Mandel Ngan

  Dintre toți oamenii chestionați, doar 55% au fost de acord cu afirmaţia că alegerile din 2020 au fost „legitime şi rezultatul corect”, față de 62% în 2016. În același timp, 28% dintre cei întrebați au considerat alegerile din 2020 ca „un rezultat al unor voturi ilegale sau al unei fraude electorale”, față de 16% acum patru ani.

  Preşedintele Donald Trump i-a acuzat pe democrați că au trimis milioane de buletine de vot prin poștă chiar și atunci când nu au fost solicitate și a pus la îndoială validitatea voturilor obținute prin poștă, numărul voturilor prin poştă fiind cel mai mare din istoria SUA.

  De asemenea, Trump a acuzat că unele secţii de numărare a buletinelor de vot nu au permis observatorilor GOP să fie prezenți în timpul numărării. El s-a referit şi la probleme la mașinile de votare din Michigan, susţinând că într-un district al statului 6.000 de voturi pentru Trump au fost „schimbate” în voturi pentru Biden.

  Tematic

  Echipa lui Trump contraatacă: recurs în Pennsylvania
  Alegeri SUA: Președintele Trump „încă are şansa victoriei”
  Biden și-a anunțat victoria, Trump nu cedează: de ce e periculos conflictul
  Pentru prima dată, Trump admite că Biden ar putea să-l succeadă
  Miting uriaş pentru Trump la Washington, organizat azi
  SUA: Atacuri violente împotriva susţinătorilor lui Trump – reacţia preşedintelui
  Trump: „Am câștigat alegerile!”
  Tagurile:
  SUA, Donald Trump

  Știrile Zilei