14:58 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  14660

  Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că Ungaria va achiziţiona vaccinuri împotriva noului coronavirus din Rusia, dacă sunt disponibile în cantitate mare înaintea celor occidentale .

  BRUXELLES, 20 nov - Sputnik. În interviul său obșinuit de vineri, acordat postului național de radio din Ungaria, Viktor Orban a anunțat că a comandat 12 milioane de vaccinuri de la producători occidentali", dar a arătat că în cazul în care o altă ţară îl va dezvolta înainte, "Ungaria trebuie să comande şi acolo dacă este mai rapid".

  Premierul ungar a reacționat prin această declarație la un avertisment al Uniunii Europene adresat guvernului de la Budapesta, în care i s-a atras atenția că ţările UE permit circulaţia doar a produselor autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).

  Orban nu s-a lăsat impresionat de faptul că UE încearcă să vândă doar anumite vaccinuri, și a precizat că decizia privind cumpărarea de vaccinuri "nu este o chestiune politică, ci sanitară". Astfel, a precizat premierul ungar, opțiunea între diferite vaccinuri va fi făcută de "laboratoarele ungare, care vor analiza vaccinurile, şi de ungurii înşişi" care vor putea alege între diferitele alternative.

  Agenţia Europeană a Medicamentului este responsabilă de efectuarea unui studiu asupra vaccinurilor şi de emiterea unui raport către Comisia Europeană, care va decide cu privire la comercializarea acestora în toate ţările UE și, desigur, că privilegiază vaccinurile din Occident.

  Dar Viktor Orban a spus astăzi despre vaccinurile dezvoltate în ţările occidentale că nu ştie când vor fi disponibile în mari cantităţi şi a subliniat că "producătorii spun că mai degrabă la sfârşitul primăverii" anului viitor.

  Guvernul ungar a anunţat ieri sosirea în ţară a 10 mostre de vaccin"Sputnik V", dezvoltat de Rusia, pentru a studia utilizarea sa posibilă, devenind astfel prima ţară din UE care primeşte acest vaccin.

  Tematic

  Viktor Orban: Naţiunile din Europa Centrală să-și apere rădăcinile creştine
  Viktor Orban: Liberalismul distruge principiile naționale și creștine
  Viktor Orban apără educația creștină pentru copii
  Tagurile:
  Viktor Orban

  Știrile Zilei