15:23 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  589113

  Fondul Monetar Internațional a desemnat un nou șeful misiunii pentru România. Analiștii consideră că anul viitor FMI va fi soluția la care va apela Guvernul.

  BUCUREȘTI, 20 nov – Sputnik. Fondul Monetar Internațional l-a desemnat pe olandezul Jan Kees Martijn ca şef al misiunii (FMI) pentru România

  Dolari
  © Sputnik / Виталий Тимкив

  ”Sunt foarte încântat să anunţ că Jan Kees Martijn a fost numit noul şef al misiunii FMI pentru România. Jan Kees Martijn a preluat noua sa poziţie în data de 19 noiembrie 2020, înlocuindu-l pe Jaewoo Lee, care va primi un nou post conform politicilor interne ale organizaţiei financiare internaţionale”, a declarat Nadeem Ilahi, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală şi de Est, într-un comunicat transmis AGERPRES.

  Jan Kees Martijn este doctor în economie și a fost profesor de economie internaţională la Universitatea din Amsterdam. Este şef de misiune pentru România şi Serbia, şef al diviziei sud-est a departamentului european şi până de curând a fost şeful misiunii pentru Albania.

  Anterior, dr. Jan Kees Martijn a fost de șef al diviziei în cadrul Departamentului Emisferei Occidentale al FMI și șef al misiunii pentru Uruguay și Jamaica. Dr. Martijn a fost membru în departamentul de strategie, politici și revizuire al FMI.

  Chiar dacă în prezent, România nu are în derulare un acord de finanţare cu FMI, aceasta  evaluează anual evoluţia economiei noastre.

  În plus, mulți analiști consideră că, în urma politicii guvernului, bazată pe împrumuturi bancare record, anul viitor se va apela la un nou acord de finanțare cu FMI.

  Desigur, nu este un avantaj faptul că Jan Kees Martijn este din Olanda, țara din UE care s-a manifestat cel mai ostil față de România. Pe de altă parte, este de presupus că politica reprezentanților FMI nu este influențată semnificativ de originea șefilor misiunilor.

  Predecesorii olandezului Martijn au fost din state non UE – sud coreeanul Jaewoo Lee și pakistanezul Reza Bekir.

  Tematic

  Poroșenko, acuzat de furt din banii oferiți de FMI
  FMI: recesiunea globală ar putea fi mai gravă decât în timpul crizei financiare din 2008
  Șeful FMI îndeamnă băncile să nu plătească dividente în acest an
  Tagurile:
  România, FMI

  Știrile Zilei