13:51 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19413

  Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat că armata turcă va pleca în curând în Azerbaidjan.

  BUCUREȘTI, 21 nov - Sputnik. Armata turcă va pleca în curând în Azerbaidjan , a declarat ministrul turc al apărării, Hulusi Akar.

  "Forțele terestre și-au terminat antrenamentul", l-a spus agenția Anadolu.

  La 17 noiembrie, parlamentul turc a aprobat decretul președintelui Recep Tayyip Erdogan privind trimiterea personalului militar în Azerbaidjan. Potrivit documentului, aceștia vor putea rămâne acolo un an.

  Erdogan a declarat săptămâna trecută că Ankara și Moscova au semnat un memorandum asupra unui centru de control al încetării focului din Karabah, iar armata turcă va participa, de asemenea, la o "misiune comună de menținere a păcii". Moscova a menționat că Rusia și Turcia vor lucra la Karabah prin intermediul centrului de monitorizare de pe teritoriul Azerbaidjanului, dar nu s-a vorbit despre forțele comune de menținere a păcii.

  Președintele Vladimir Putin , la rândul său, a spus că Baku și Ankara au vorbit întotdeauna despre posibilitatea participării Turciei la operațiunile de menținere a păcii, dar Moscova a reușit să-i convingă că nu este necesar să se creeze condiții prealabile pentru distrugerea acordurilor din Nagorno-Karabakh.

  La 10 noiembrie, liderii Rusiei, Azerbaidjanului și Armeniei au semnat o declarație comună privind o încetare a focului completă în Nagorno-Karabakh. Documentul prevede că soldații azeri și armeni se opresc în poziții ocupate și fac schimb de prizonieri și cadavre ale morților. În plus, Armenia trebuie să întoarcă Azerbaidjanului regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam .

  Forțele de menținere a păcii ale Rusiei vor fi poziționate de-a lungul liniei de contact și pe coridorul Lachin care leagă Karabah de Armenia. Nucleul contingentului este alcătuit din unități ale brigăzii a 15-a de infanterie motorizată de menținere a păcii din districtul militar central - 1960 de persoane, 90 de transportatori de blindate, 380 de unități de automobile și echipamente speciale.

  Tematic

  Putin cere acordul Legislativului pentru dislocarea trupelor în Karabah
  Situația din Nagorno-Karabah - galerie foto
  Greșelile militare ale Armeniei în Nagorno-Karabah
  Tagurile:
  Azerbaidjan, Turcia

  Știrile Zilei