15:26 26 Noiembrie 2020
În direct
 • EUR20.46
 • USD17.22
 • RUB0.23
 • RON4.20
 • UAH0.61
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  13006

  Ţările bogate precum SUA sau țările din UE nu au de gând să renunţe la drepturile de proprietate intelectuală pentru medicamentele destinate Covid-19, ceea ce îngreunează accesul la tratamente pentru țările sărace.

  BRUXELLES, 21 nov - Sputnik.Ţările bogate şi-au arătat opoziţia faţă de o propunere care prevede renunţarea la regulile referitoare la proprietatea intelectuală în cazul medicamentelor destinate Covid-19. Totuși, se căuta obținerea unei excepţii măcar pentru situația de față pentru a îmbunătăţi accesul la tratamente al celor mai sărace ţări.

  Susţinătorii acestei propuneri afirmă că actualele reguli privind proprietatea intelectual creează bariere de acces la medicamente şi vaccinuri ieftine şi doresc relaxarea restricţiilor, aşa cum s-a procedat în timpul epidemiei de SIDA. Propunerea ar ajuta țările mai sărace să aibă acces la tratamente anti-Covid 19.

  Dar opoziţia exprimată de Uniunea Europeană, Statele Unite şi alte ţări bogate față de această propunere, în timpul unei întâlniri care a avut loc ieri, înseamnă că această posibilitate de a veni în ajutorul țărilor sărace, care va fi prezentată luna viitoare Consiliului General al Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), va eşua.

  De obicei, OMC, care reuneşte 164 de membri, ia deciziile prin consens, cu excepţia cazurilor în care membrii decid să voteze, care este o situaţie excepţională.

  De altfel, ţările bogate se apără spunând că drepturile de proprietate intelectuală nu creează bariere, ci dimpotrivă, suspendarea lor ar submina combaterea epidemiei.

  Tematic

  Nou șef FMI pentru România – vine din cea mai ostilă țară UE!
  Lavrov: Rusia a introdus sancțiuni de răspuns împotriva UE
  Varșovia: Comportamentul Vestului ar putea duce la destrămarea UE
  De dragul unității atlantice, Germania va trebui să sacrifice UE
  Prima țară din UE care va primi vaccinul Sputnik V
  Tagurile:
  epidemie

  Știrile Zilei