03:15 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Conflictul azero-armean în Karabah (59)
  18410

  Senatul Franței a aprobat o rezoluției în care recomandă guvernului francez să recunoască independența republicii Nagorno-Karabah.

  BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Senatul Franței a adoptat o rezoluție în care îndeamnă guvernul francez să recunoască independențe Nagorno-Karabah.

  Documentul a fost susținut de 305 de senatori, împotrivă au votat doar unul singur. Rezoluția are un caracter de recomandare.

  “Senatul îndeamnă guvernul să recunoască republica Nagorno-Karabah și să transforme această recunoaștere într-un instrument al negocierilor pentru instaurarea unei păci durabile”, se spune în rezoluție. Senatorii consideră că securitatea și libertatea populației armene din Nagorno-Karabah nu poate fi asigurată de Azerbaidjan.

  În rezoluția adoptată senatorii “condamnă agresiunea militară a Azerbaidjanului, realizată cu susținerea autorităților turce și a mercenarilor străini” și îndeamnă la o retragerea imediată a forțelor azere și susținătorilor lor de pe teritoriul ocupat în urma acțiunilor militare, purtate în Nagorno-Karabah începând cu 27 septembrie.

  Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah
  © Sputnik / Максим Блинов

  “Senatul îndeamnă guvernul să acorde ajutoare umanitare masive populației din Nagorno-Karabah, cerând crearea unor coridoare umanitare”, se menționează în document.

  Totodată, senatul propune guvernului să ceară desfășurarea “unei investigații internaționale a crimelor de război, comise în Karabah, în special, în raport cu civilii și utilizarea armelor interzise de dreptul internațional”.

  Parlamentarii îndeamnă executivul să “evalueze urmările diplomatice pe care l-a avut rolul Turciei și să examineze împreună cu partenerii europeni cele mai hotărâte măsuri de răspuns”.

  Senatorii indică asupra faptului că “președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan în ultimii ani a sporit numărul provocărilor, intimidărilor și amenințărilor în raport cu Franța, Europa și alte state”. În opinia membrilor senatului, „politica expansionistă a Turciei reprezintă principalul factor de destabilizare în Estul regiunii Mediterane, în Orientul Mijlociu, iar acum în Caucazul de Sud” și „reprezintă o amenințare pentru securitatea Franței și Europei în ansamblu”.

  Rezoluția exprimă și o poziție potrivit căreia “susținerea militară, oferită de Turcia Azerbaidjanului, se află la baza agresiunii”, declanșate în septembrie împotriva populației din Nagorno-Karabah.

  Тема:
  Conflictul azero-armean în Karabah (59)

  Tematic

  De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah
  VIDEO - Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah
  Perspectivele deminării în Nagorno-Karabah
  Tagurile:
  Franța, Karabah

  Știrile Zilei