23:34 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  12633

  Economia europeană este puternic afectată de sancțiunile impuse Rusiei, dezvăluie un raport al unei Camere de Comerț și Industrie din Germania. Companiile din țară au pierdut cote de piață în Rusia în favoarea concurenților chinezi.

  BUCUREŞTI, 12 dec – Sputnik. Sancțiunile împotriva Rusiei au costat economia europeană 21 miliarde de euro pe an și 5,45 miliarde de euro din economia germană, arată un studiu al Camerei de Comerț și Industrie din Westfalia de Sud, comandat pentru institutul „Ifo”.

  Ridicarea bilaterală a acestor sancțiuni ar avea un efect benefic pentru PIB-ul european, care ar crește cu 0,12%, și pentru PIB-ul german, care ar crește cu 0,16%, spun experții, potrivit Sputnik France

  „Rusia este o piață cu un potențial mare pentru companiile noastre mijlocii. Companiile producătoare germane ar beneficia de deschiderea pieței”, a declarat într-un comunicat Ralf Geruschkat, directorul general al Camerei de Comerț și Industrie.

  Concurența chineză

  Printre sectoarele germane afectate de sancțiunile împotriva Rusiei, raportul menţionează agricultura și mineritul. Este menționată și industria farmaceutică, un important sector în care se fac importuri din Rusia.

  Experții mai subliniază că sancțiunile anti-Rusia au favorizat companiile chineze, care au dobândit cote de piață deținute anterior de companii germane.

  „Există o lungă tradiție în comerțul germano-rusesc, care s-a bazat întotdeauna pe încredere reciprocă. Cu toate acestea, în ultimii ani, cotele de piață germane au fost preluate treptat de alți furnizori, în principal chinezi”, explică Ralf Geruschkat.

  Pe 8 decembrie, Tino Krupalla, co-președintele partidului Alternativa pentru Germania (AfD), a declarat, într-un interviu cu ministrul rus de Externe, că sancțiunile împotriva Rusiei au cauzat „daune foarte mari” economiei germane.

  Tematic

  Marea Britanie, la un pas de a ieși din UE fără acord
  Victorie pentru Polonia și Ungaria: cum au pus la punct UE
  Declarații de la Consiliul European despre deblocarea bugetului UE
  UE pedepsește Marea Britanie: ar putea cere vize
  Vin banii UE: acord pentru buget și planul de relansare
  Tagurile:
  Rusia, Europa

  Știrile Zilei