20:37 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  31450

  Preşedintele Turciei Recep Tayyip Erdogan a criticat dur SUA pentru sancțiunile impuse Ankarei, catalogându-le drept un "atac asupra suveranităţii" țării.

  BRUXELLES, 16 dec - Sputnik. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost necruțător la adresa SUA din cauza sancțiunilor impuse de Washington Ankarei.

  "Despre ce fel de alianţă este vorba?! Această decizie este un atac deschis asupra suveranităţii noastre. Turcia a depăşit demult punctul când ar fi fost afectată de acest tip de sancţiuni. Ne vom dubla eforturile pentru a face industria noastră de apărare independentă. Acesta este un pretext. Adevăratul scop este oprirea impulsului ţării noastre în industria Apărării şi să fim făcuţi din nou complet dependenţi.", a declarat Recep Erdogan într-un discurs de astăzi.

  Erdogan a arătat că sancţiunile impuse de Washington din cauza achiziţionării sistemelor antiaeriene S-400 din Rusia nu vor împiedica eforturile Turciei de a dezvolta industria apărării.

  Încercând să dreagă busuiocul, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că regretă că state din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au ajuns să se sancţioneze unul pe altul.

  "Regret că suntem într-o situaţie în care aliaţi din cadrul NATO trebuie să îşi impună sancţiuni unul altuia. Eu am exprimat preocupări şi asupra consecinţelor deciziei Turciei de achiziţionare a sistemului antiaerian şi antibalistic rus S-400. Este o decizie naţională, dar sistemul S-400 nu este compatibil cu sistemele NATO, nu poate fi integrat în sistemul NATO de apărare antiaeriană şi antibalistică, iar eu am exprimat preocupări în legătură cu acest lucru în trecut", a declarat Jens Stoltenberg ieri, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate împreună cu Zdravko Krivokapić, premierul Muntenegrului.

  Totuși, Stoltenberg a îndemnat toate statele NATO, Turcia şi alţi aliaţi să vadă dacă există modalităţi de găsire a unei soluţii pozitive.

  Administraţia Donald Trump a anunţat la începutul săptămânii luarea de sancţiuni împotriva Turciei, stat aliat în cadrul NATO, din cauza deciziei Ankarei de achiziţionare a sistemelor antiaeriene ruse S-400. Sancţiunile Departamentului american al Trezoreriei vizează Agenţia turcă pentru Industria Apărării.

  "Decizia de astăzi transmite semnalul clar că Statele Unite (...) nu vor tolera tranzacţii semnificative cu Rusia în domeniul apărării şi în cel al schimburilor de informaţii", a declarat secretarul de Stat american, Mike Pompeo, arătând cu, prin intermediul Turciei, SUA se războiește, de fapt, cu Rusia.

  Tematic

  Erdogan nu se teme de sancțiunile UE
  Reacția Turciei la caricatura cu Erdogan din Charlie Hebdo
  Erdogan - amenință cu o nouă operațiune în Siria
  Erdogan i-a fi propus lui Putin crearea unui grup de lucru în problema Karabah-ului
  Erdogan: Turcia depune eforturi pentru integrarea în UE
  Tagurile:
  Tayyp Erdogan

  Știrile Zilei