18:08 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  89010

  Parlamentul din Elveția au aprobat un proiect de lege care permite cuplurilor de același sex să se căsătorească. Totuşi, victoria comunității LGBTQ încă nu e sigură: oponenții legislației au promis că o vor supune unui referendum.

  BUCUREŞTI, 18 dec – Sputnik. Votul, care a avut loc vineri în ambele Camere ale parlamentului din Elveţia, a fost departe de a fi unanim. Proiectul de lege a fost susținut de 136 de deputați în Consiliul Național, fiind 48 de voturi împotrivă și nouă abțineri, potrivit.

  Elveția
  © Sputnik / Наталья Селиверстова

  În Consiliul statelor, 24 de deputați au fost în favoarea căsătoriei homosexuale, 11 dintre colegii lor au respins proiectul și șapte s-au abținut.

  Proiectul de lege, care permite cuplurilor gay să se căsătorească, oferind în același timp cuplurilor de lesbiene acces la donații de spermă, se confruntă cu un alt obstacol înainte de a deveni lege.

  Partidul conservator Uniunea Federală Democrată, care susţine valorile creștine, a anunțat că va supune chestiunea unui referendum. Aceasta înseamnă că publicul elvețian ar putea să decidă dacă vor legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în țara lor.

  „Dacă oponenții lansează un referendum, suntem pregătiți”, a declarat pentru AFP Matthias Erhardt de la asociația Rainbow Families, care protejează drepturile părinților homosexuali din țară. „Avem 82 la sută din populație în spatele nostru”, a adăugat el.

  Elveția rămâne una dintre puținele state europene unde căsătoria între persoane de același sex este încă ilegală. Deputații din Parlament dezbat din 2013 legislația în această chestiune.

  În prezent, Elveția permite cuplurilor gay și lesbiene să intre în așa-numitele „parteneriate înregistrate”, ceea ce nu oferă dreptul de a obține cetățenia elvețiană sau de a adopta împreună copii.

  Tematic

  Germania își închide frontierele cu Franța, Austria și Elveția
  Funeralii naționale: osemintele Reginei Elena, aduse din Elveția
  Putin a remarcat nivelul relațiilor bilaterale dintre Rusia și Elveția
  Tagurile:
  Căsătorie, Elveția

  Știrile Zilei