00:23 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  8420

  Mai multi participanti la protestele din centrul Erevanului au fost reținuti de catre foțele de ordine, manifestanții cer demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan din cauza faptului că acesta a semnat un acord de încetare a focului în Karabakh.

  BUCUREȘTI, 24 dec - Sputnik. Poliția a început să rețină protestatarii lângă Casa Guvernului din centrul Erevanului, relatează corespondentul RIA Novosti.

  În timpul arestărilor au izbucnit confruntări între oamenii legii și protestatari.

  Mitinguri ale opoziției au loc la Erevan, participanții cer demisia prim-ministrului Nikol Pashinyan din cauza faptului că acesta a semnat un acord de încetare a focului în Karabakh. Forțele de opoziție, care cer plecarea șefului de cabinet, l-au desemnat pe fostul șef al guvernului țării Vazgen Manukyan pentru funcția de prim-ministru. Marți, opoziționistii au înconjurat clădirea guvernului.

  La sfârșitul lunii septembrie, ostilitățile au fost reluate în Nagorno-Karabakh , care a devenit o continuare a conflictului pe termen lung și a dus la pierderi în rândul populației civile. Părțile au făcut mai multe încercări de a încheia un armistițiu, însă acordul tripartit încheiat în noaptea de 10 noiembrie s-a dovedit a fi un succes. Odată cu medierea Moscovei, Azerbaidjanul și Armenia au fost de acord să înceteze complet focul și să facă schimb de prizonierii și cadavre ale morților. De asemenea, Erevanul a predat regiunile Kelbajar, Lachin și Aghdam către Baku. În plus, forțele de menținere a păcii ruse sunt staționate în regiune.

  Azerbaidjanul a numit acordul - ”capitularea Armeniei”. Președintele azer Ilham Aliyev a subliniat că documentul este cel mai benefic pentru țara sa. Primul ministru armean Nikol Pashinyan a recunoscut că decizia privind pacea i-a fost dată cu greu, dar i-a permis să păstreze ceea ce Karabakhul ar fi pierdut. După aceea, au început proteste la Erevan, cerând demisia șefului guvernului.

  Tematic

  “Un caz ușor”: De ce SUA nu au reușit să împace Baku și Erevan
  Putin a plecat la Erevan. Decizii importante pentru Uniunea Economică Eurasiatică
  Markedonov: Baku și Erevan se întrec în cursa înarmării
  Tagurile:
  proteste, Erevan

  Știrile Zilei