21:58 05 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  546614

  Administrația Donald Trump a luat o decizie care dă o lovitură eforturilor internaționale de detensionare a relațiilor – și lovește o țară care a suferit mult din cauza SUA

  BUCUREȘTI, 12 ian – Sputnik. Dacă în timpul mandatului său Donald Trump s-a remarcat prin neînceperea unor conflicte ”calde”, pe final, originalul președinte a amplificat tensiunile cu China și, în această noapte, a dat o decizie care vizează Cuba.

  Astfel, cu numai nouă zile înainte de finalul mandatului, administrația Trump a reintrodus Cuba pe lista neagră statelor care susţin terorismul.

  ”Sprijinul continuu al Cubei pentru terorism în emisfera occidentală trebuie oprit. Astăzi, Statele Unite întorc Cuba pe lista sponsorilor de stat ai terorismului pentru a trage la răspundere regimul Castro pentru comportamentul său malign”, scrie Mike Pompeo pe Twitter.

  Într-un comunicat, Pompeo spune că prin această măsură ”vom trage din nou la răspundere guvernul Cubei şi vom transmite un mesaj clar: regimul Castro trebuie să pună capăt sprijinului său pentru terorismul internaţional şi subversiunii justiţiei americane”.

  Astfel, statul caraibean completează lista neagră a SUA cu ”sponsorii terorismului”, alături de Iran, Coreea de Nord şi Siria.

  Reamintim că atentatorii de la 11 septembrie erau în majoritate saudiți, iar Osama bin Laden era membru al uneia dintre cele mai bogate familii saudite. De asemenea, africanii Boko Haram comit cele mai atroce masacre. Nici saudiții, nici africanii nu apar pe lista SUA.

  De fapt, până și Nelson Mandela, simbolul luptei mondiale contra rasismului și Apartheidului a fost considerat „terorist” în SUA mult timp.

  Să precizăm că fostul preşedinte Barack Obama a retras Cuba de pe respectiva listă în 2015, când s-a înregistrat o apropiere între Washington şi Havana.

  Înainte de revoluția condusă de comuniștii lui Fidel Castro și Che Guevara, Cuba fusese transformată într-un refugiu al mafiei americane, al traficului de droguri și prostituției – totul sub control SUA.

  Tematic

  Trump după blocarea pe Twitter: „Nu vom fi reduşi la tăcere!”
  Vot în Congresul SUA pentru ca Donald Trump să fie suspendat pe final de mandat
  Analist de top: ”Trump are soarta lui Dragnea”
  Un comisar european critică decizia Twitter de a suspenda conturile lui Trump
  Tagurile:
  Cuba, Donald Trump

  Știrile Zilei