12:02 18 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR20.96
 • USD17.29
 • RUB0.24
 • RON4.30
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  9302

  Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a propus astăzi emiterea unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene în scopul încurajării călătoriilor.

  BRUXELLES, 12 ian - Sputnik. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis propune lansarea unui certificat de vaccinare la nivel european care să fie utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

  Propunerea Greciei are ca motivație relansarea turismului în condițiile în care economia acestei țări realizează o cincime din PIB din turism și își dorește să faciliteze călătoriile înainte de sezonul de vară. De altfel, Grecia și-a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat anti-Covid.

  Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a propus extinderea schemei aplicate în Grecia la întreg teritoriul european, urmând ca certificatul să fie utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

  „Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească. Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre", a transmis premierul grec în scrisoarea sa către președinta CE.

  El a mai arătat că dificultatea de ajunge la un acord asupra aşa-numitului „Passenger Locator Form (PLF)”, un formular digital apărut anul trecut pentru a se încerca monitorizarea călătoriilor, este dovada necesității unui efort european la nivel înalt pentru a face lucrurile să avanseze pe această temă.

  „Dacă statele UE pot conveni asupra unei formule comune putem avansa această chestiune mai departe în forurile internaţionale, contribuind astfel la restabilirea mobilităţii la scară globală. Pentru ţări precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această chestiune să fie rezolvată înainte de sezonul de vară”, și-a susținut cauza premierul grec.

  Până acum, în Grecia au fost raportate 145.179 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 5.302 de decese asociate noului coronavirus.

  Tematic

  Mărmureanu, despre CUTREMUR în România după Grecia și Turcia
  Carantină totală în Grecia
  Unul dintre liderii ISIS arestat în Grecia
  Tagurile:
  vaccin, Grecia

  Știrile Zilei