04:18 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  25227

  Camera Reprezentanţilor a decis: fapt istoric – pentru prima dată, se încearcă a doua demitere a unui președinte american

  BUCUREȘTI, 14 ian – Sputnik. Cu o confortabilă majoritare, Camera Reprezentanţilor a votat punerea sub acuzare a preşedintelui Donald Trump.

  Acuzația este gravă, ”incitare la insurecţie”, cu referire la asaltul Capitoliului din 6 ianuarie, considerat ca generat de declarațiile și mesajele președintelui.

  Scorul a fost 232 de voturi ”Pentru” punerea sub acuzare, numai 197 votând împotrivă. Din primele estimări, cel puțin 10 republicani au votat împotriva președintelui Trump, republican!

  După această primă etapă, urmează cea de-a doua prevăzută în procedura de demitere – ”procesul” – care este organizat de Senat.

  După dezbaterile din ”proces”, cei 100 de senatori vor vota, fiind nevoie de o majoritate de două treimi pentru a-l condamna, pe președinte și a-l demite.

  Ciudat pentru o democrație, dar procedura nu prevede dreptul la apel!

  După alegeri, Senatul prezintă o perfectă egalitate - 50 democraţi şi 50 republicani – ceea ce face puțin probabil întrunirea majorității de două treimi. În cazul în care NU se întrunește această majoritate, președintele este automat achitat – tot fără posibilitate de apel.

  Un alt impediment pentru democrați este că procesul nu va începe înainte de 19 ianuarie, deci în ultima zi a mandatului Trump – conform unor senatori republicani.

  Ce se va întâmpla după încheierea mandatului? Desigur, Trump nu mai poate fi… destituit, dar urmărirea sa în justiție, ca simplu cetățean, ar putea fi declanșată pentru acuzația de ”incitare la insurecţie”.

  Tagurile:
  Donald Trump

  Știrile Zilei