17:27 26 Ianuarie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.46
 • RUB0.23
 • RON4.35
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  243101

  Guvernul Poloniei adoptă modelul Rusiei, anunțând o lege prin care va interzice Twitter și Facebook să blocheze conturi sau să șteargă postări

  Vladimir Putin
  © Sputnik / Михаил Климентьев
  BRUXELLES, 14 ian - Sputnik. Premierul Poloniei Mateusz Morawiecki și alți oficiali de la Varșovia au criticat blocarea președintelui Donald Trump de către giganții rețelelor sociale. În replică, Guvernul polonez a decis că va adopta o lege pentru a face ilegală cenzurarea pe rețelele sociale în această țară, urmând astfel modelul Rusiei.

  „Algoritmii sau proprietarii giganților corporate nu ar trebui să decidă care perspective sunt corecte și care sunt greșite. Nu poate să existe acord pentru cenzură”, a fost reacția premierului polonez la blocarea conturilor lui Donald Trump.

  Morawiecki a comparat dictatura din Polonia de dinainte de 1989 cu modalitatea prin care Donald Trump a fost blocat pe rețelele sociale.

  „Cenzurarea liberei exprimări, care este de domeniul regimurilor autoritare și totalitare, se întoarce acum într-o nouă formă – un mecanism comercial pentru lupta împotriva celor care gândesc diferit”, a scris premierul pe contul său de facebook.

  Și Sebastian Kaleta, secretar de stat la ministerul polonez al Justiției, a criticat decizia Facebook de a elimina contul lui Trump. Potrivit acestuia, decizia gigantului american este „ipocrită, motivată politic și reprezintă cenzură”. Kaleta a anunțat că un proiect de lege pregătit de ministerul Justiției va face ca ștergerea de postări de către rețelele sociale să devină ilegală.

  Conform prevederilor noii legi, utilizatorii de rețele sociale vor putea să ceară în instanță republicarea conținutului lor pe platformă, dacă ei consideră că acesta nu încalcă legile poloneze. În aceste cazuri, instanțele trebuie să dea verdictul pe parcursul a 7 zile, iar procedura s-ar desfășura 100% electronic.

  În ultimii ani, Facebook a blocat mai mult conținut publicat de organizații sau politicieni din Polonia.

  Modelul rusesc

  În Rusia, președintele Putin a semnat pe 30 decembrie 2020 o lege care permite blocarea reţelelor de socializare precum Twitter, Facebook și YouTube, dacă sunt găsite vinovate pentru cenzură sau discriminare.

  Potrivit documentului, rețelele sociale și platformele IT străine riscă acum să fie penalizate pentru restricționarea accesului la informații din motive legate de naționalitate, limbă și origine. Legea prevede posibilitatea blocării, încetinirii traficului și impunerii de amenzi administrative.

  Autorii textului au indicat anterior că legea ar putea fi utilizată împotriva serviciilor străine precum Twitter, Facebook și YouTube, deoarece acestea din urmă au discriminat presa rusească în 2020.

  Politicile unor companii străine de Internet au fost denunțate în repetate rânduri de Rusia. Pe 27 octombrie serviciul rus de supraveghere a presei a acuzat companiile de Internet americane că cenzurează presa rusească. Potrivit acestuia, aproximativ 20 de canale de presă rusești sunt cenzurate de Google (YouTube), Facebook și Twitter.

   

  Tematic

  Cenzurarea Sputnik de către Google și Facebook - Rusia la OSCE
  Twitter, Facebook și Instagram au înghețat conturile lui Trump
  Dan Chitic revine în luptă, acțiune radicală contra Facebook!
  Tagurile:
  Twitter, Facebook

  Știrile Zilei