03:31 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10616

  Joe Biden a depus jurământul și a devenit al 46-lea președinte al SUA. Și Kamala Harris a depus jurământul și a devenit vicepreşedinte al SUA.

  BRUXELLES, 20 ian - Sputnik. În jurământul său, Joe Biden a spus: „Jur solemn să îndeplinesc cu bună credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”. Ulterior, Joe Biden a ținut un discurs în fața Capitoliului.

  ”E ziua Americii, e ziua democrației”, a spus Biden în primul său discurs ca președinte, al arătând că violențele au încercat să zdruncine SUA în urmă cu câteva zile, dar ”democrația a învins”.

  Reziliența Constituției și puterea națiunii noastre sunt mai rezistente decât adversarii noștri, a adăugat Biden, care a mai spus că rar au existat amenințări mai mari decât cea pe care o înfruntă acum întreaga lume.

  ”Împreună putem face din nou America forța principală a binelui în lume. Lupta pentru democrație e perenă și nu se încheie niciodată”, a continuat noul președinte.

  El le-a cerut tuturor un nou început, în care să se respecte reciproc, și a cerut respingerea violenței limbajului și a manipulărilor.

  ”Să fim uniți. America poate fi mai bună de atât”, a făcut Biden referire la violențele recente de la Capitoliu.

  Potrivit lui Biden, neînțelegerile nu trebuie să ducă la divizarea țării, el promițând că va fi președintele tuturor americanilor și cerând să fie oprit războiul care îi opune pe democrați republicanilor, pe cei albaștri celor în roșu, pe cei din rural împotriva celor din urban.

  De asemenea, în mesajul său, Biden a arătat că în eforturile care trebuie făcute, e nevoie de toți.

  ”Trebuie să acționăm ca o singură națiune unită. Așa cum scrie și în Biblie, vom trece prin greutăți împreună. Vom repara alianțele noastre externe și vom conduce nu doar prin exemplul puterii, ci prin puterea exemplului”, a lansat Biden și o sugestie despre viitoarea sa politică externă.

  Apoi, președintele le-a cerut tuturor un moment de reculegere în memoria celor care au murit în pandemie.

  Biden a continuat apoi promițând îndeplinirea obligației de a lăsa copiilor o lume mai bună.

  ”Voi apăra Constituția, democrația și America și voi face totul în serviciul public, nu pentru binele personal”, a promis el solemn în fața americanilor, încheind apoi discursul cu obișnuitul ”Dumnezeu să binecuvânteze America”.

  Tematic

  Moment istoric: Donald Trump a plecat de la Casa Albă în ziua inaugurării lui Joe Biden
  SUA: Prezență masivă a Gărzii naționale și poliției în DC înainte de inaugurarea lui Biden
  UE vrea de la Biden un nou pact fondator chiar din ziua inaugurării sale ca președinte SUA
  Tagurile:
  Joe Biden

  Știrile Zilei