16:08 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  6911

  Turismul nu își va reveni prea curând de vreme ce UE a recomandat evitarea călătoriilor neesențiale între țările membre din cauza mutațiilor Covid 19.

  BRUXELLES, 22 ian - Sputnik. Videoconferinţa celor 27 de state membre de aseară nu s-a terminat cu vești prea bune. Deși statele membre se îndreaptă spre acceptarea unui pașaport-certificat de vaccinare standardizat, solicitat inițial de Grecia tocmai pentru a permite turismul, totuși UE vrea evitarea călătoriilor neesențiale ca măsură de contracarare a noilor mutații ale coronavirusului.

  La propunerea Greciei de a adopta un certificat de vaccinare valabil la nivel european s-a raliat de altfel și Spania, tot pentru a-și încuraja turismul, dar Franța a luat o decizie contrarie, anunțând că va impune de duminică călătorilor din alte ţări europene să prezinte un test PCR realizat cu 72 de ore înainte de plecare. Obligația aceasta nu se referă la călătoriile esenţiale și la muncitorii frontalieri.

  Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat aseară că "toate călătoriile neesenţiale trebuie puternic descurajate", arătându-și îngrijorarea din cauza diferitelor mutaţii ale coronavirusului.

  Șefa CE a propus de aceea o nouă definiţie mai exactă a zonelor de risc din punct de vedere sanitar, cu o nouă categorie "roşu închis". În cadrul UE, călătorii provenind din acest regiuni ar putea fi supuşi obligaţiei de a face un test înainte de plecare şi de a intra în carantină la sosire.

  În ce priveşte ţările din afara UE, "propunem măsuri suplimentare de securitate pentru călătoriile esenţiale spre Europa, de exemplu cerând un test înainte de plecare", toate acestea fiind în fapt măsuri de descurajare a călătoriilor.

  De altfel, din cauza mutaţiilor coronavirusului care s-au dovedit mai contagioase, mai multe state UE au înăsprit restricţiile în ultimele zile. Olanda a anunţat chiar de aseară o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii cu începere de la orele 21.00, iar Portugalia a trecut la închiderea şcolilor.

  Tematic

  COVID: Toni Grecu de la Divertis e la Terapie Intensivă: starea artistului
  COVID-19 lovește în inima sportului – veste proastă pentru întreaga lume
  Liderii UE au discutat despre pașaportul de vaccinare împotriva COVID-19
  Tagurile:
  UE, COVID-19

  Știrile Zilei