16:55 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  291110

  Uniunea Europeană nu îl mai consideră pe Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei, ci doar un ''interlocutor privilegiat''

  BRUXELLES, 25 Ian - Sputnik. Statele membre ale UE nu îl mai recunosc pe Juan Guaido ca președinte interimar al Venezuelei după ce acesta a pierdut funcţia de preşedinte al parlamentului de la Caracas, în urma alegerilor din decembrie anul trecut.

  După realegerea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro, în 2018, Guaido, ca şef al parlamentului, s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut ca atare de multe ţări, iar SUA şi Regatul Unit îl consideră în continuare lider legitim al Venezuelei. Dar Guaido nu mai are parte de acest tratament din partea statelor UE.

  Statutul de preşedinte interimar acordat de Occident îi permitea lui Guaido accesul la fondurile confiscate de guvernele occidentale, precum şi contacte cu oficiali la cel mai înalt nivel, şi îi asigura sprijin intern şi internaţional.

  Cele 27 de state din UE au arătat însă astăzi, într-o declaraţie comună, că Guaido face parte din opoziţia democratică.

  "UE reiterează apelul la (...) libertatea şi siguranţa tuturor opozanţilor politici, cu precădere a reprezentanţilor partidelor de opoziţie alese în Adunarea Naţională în 2015, şi în special a lui Juan Guaido. UE îi consideră actori importanţi şi interlocutori privilegiaţi ", arată declaraţia adoptată după o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de externe europeni. Dar declarația îi retrage astfel lui Guaido dreptul de a se considera președinte interimar al Venezuelei.

  Adunarea Naţională a Venezuelei aleasă în 2015 era dominată de opoziţie; cea actuală este dominată de susținătorii actulului președinte de drept al Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce opoziţia a făcut apel la venezueleni să boicoteze alegerile.

  Tematic

  Peskov - despre momentul întâlnirii dintre Putin și Maduro
  Maduro spune că Trump a „aprobat” asasinarea lui
  Maduro acuză SUA că pune în pericol stabilitatea Venezuelei
  Tagurile:
  Venezuela, UE, Juan Guaido

  Știrile Zilei