23:29 11 Mai 2021
În direct
 • EUR21.51
 • USD17.82
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  37961

  ”Sultanul” anunță un demers ce nu va fi placul Occidentului și mai al SUA, care acuză autoritarismul președintelui turc

  BUCUREȘTI, 2 feb – Sputnik. Agențiile internaționale transmit o știre care va genera reacții în cancelariile occidentale: preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan,  s-a declarat în favoarea unei noi Constituţii, ceea ce duce la ideea întăririi autorității prezidențiale.

  În 2017, Erdogan a iniţiat o revizuire majoră a actualei Constituţii, iar referendumul care a urmat a validat trecerea de la un regim parlamentar la un sistem prezidenţial, extinzând mult puterea și atribuţiile preșdintelui.

  Reforma constituțională de atunci a avut loc după tentativa eșuată de puci militar, întreprinsă în mare parte de aviatori instruiți de SUA și NATO.

  Constituția actuală datează din 1982, tot după o lovitură de stat militară, aspect subliniat acum și de Erdogan – ca o motivație pentru a întreprinde o nouă revizuire.

  ”Este clar că la baza problemelor Turciei se află Constituţiile scrise de pucişti începând din anii 1960”, a declarat președintele, subliniind că ”a sosit poate timpul ca Turcia să redeschidă dezbaterea privind o nouă Constituţie”

  Președintele Erdogan a sugerat chiar un acord pe această temă cu partidul naţionalist MHP – aliat al partidului său. AKP – și a făcut apel la popor – ”Orice proiect de Constituţie va fi supus referendumului”.

  Conform presei internaționale, contrazisă de Erdogan, președintele ar intenţiona totodată să devanseze organizarea alegerilor prezidenţiale şi legislative, programate pentru 2023.

  Președintele vrea să recâștige și terenul pierdut de AKP în 2018, partidul lui Erdogan pierzând atunci majoritatea absolută, pentru ca în 2019 să piardă în alegerile municipale din Istanbul şi Ankara.

  Desigur, o reformă care a mări puterea și autoritatea lui Erdogan va fi criticată de ”democrațiile” occidentale, mereu gata să dea sfaturi și să interfereze cu ceea ce se întâmplă în statele care nu sunt supuse… autorității lor.

  Actualul mandat al lui Recep Tayyip Erdogan, președinte din 2014, expiră în 2028, când puternicul șef al statului turc va împlini vârsta de 73 de ani.

  Tagurile:
  Recep Tayipp Erdogan

  Știrile Zilei