03:13 19 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.46
 • USD17.90
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  10330

  Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a părăsit tăcerea în care s-a ascuns după ce a părăsit funcția și a criticat-o pe actuala președinte a Comisiei, Ursula von der Leyen.

  BUCUREȘTI, 2 feb – Sputnik. Jean-Claude Juncker, fost președinte al Comisiei Europene, a criticat-o pe succesoarea sa, Ursula von der Leyen, pentru că a pus în aplicare  un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele Uniunii Europene.

  ”Noi de fapt nu am avut în Europa experienţe pozitive cu restricţiile asupra exporturilor”, a declarat Juncker ieri, în cadrul unei videoconferinţe organizate de reprezentanţa landului german Baden-Württemberg.

  El a arătat că la începutul crizei cauzate de pandemie, unele ţări au luat decizia de neînţeles de a nu exporta material medical, decizie care a fost corectată de Comisia Europeană.

  Dar, a atras el atenția, „acum am revenit într-o dezbatere unde, din nou, se face sugestia că nimic nu ar trebui exportat din Uniunea European către ţări non-UE. Suntem… nu doar responsabili pentru noi înşine. Aceasta este o pandemie care afectează pe fiecare om de pe această planetă”, a fost opinia fostului președinte al Comisiei.

  El a adăugat că se opune impresiei date acum de Uniunea Europeană că ”avem grijă de noi înşine şi că suferinţa altor oameni, în special din ţările mai sărace şi de pe continente mai sărace, nu ne afectează”.

  Remarcile dure și neobișnuit de critice ale lui Juncker la adresa noii conduceri a Comisiei Europene au loc după ce, la finele săptămânii trecute, executivul european a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

  Această decizie a Comisiei nu a apărut nici ea din senin, ci a venit ca urmare a disputelor cu compania britanico-suedeză AstraZeneca, aceasta din urmă anunțând că va livra mai puține vaccinuri decât se angajase, existând suspiciunea la nivelul oficialilor europeni că vaccinurile respective vor ajunge în Marea Britanie, așadar în afara UE.

  Tematic

  Ursula von der Leyen vrea certificate de vaccinare recunoscute în UE, Iohannis se opune
  Orban, întâlnire decisivă cu Ursula von der Leyen pe tema justiției, Schengen și MCV
  UE a dublat comanda la vaccinurile Pfizer/ BioNTech - a anunțat Ursula von der Leyen
  Tagurile:
  Ursula von der Leyen

  Știrile Zilei