21:21 24 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.98
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1799)
  6610

  Uniunea Europeană nu a primit încă de la Pfizer circa 10 milioane de doze de vaccin pentru COVID-19, acestea trebuind să ajungă în decembrie

  BRUXELLES, 17 feb – Sputnik. Întârzierea vaccinării în UE ia cote dramatice. Astfel, numai Pfizer a întârziat livrarea a 10 milioane de doze de vaccin pentru UE, care trebuiau deja livrate din decembrie anul trecut. Această cantitate înseamnă însă o treime din totalul livrărilor de vaccin la care s-a obligat Pfizer.

  Pe lângă Pfizer, și livrările de la AstraZeneca și Moderna sunt în întârziere, ceea ce afectează calendarul vaccinărilor în toată Uniunea.

  Până la jumătatea săptămânii trecute, Pfizer a livrat în UE 23 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech. Livrările au fost cu aproximativ 10 milioane de doze mai puțin decât promisese Pfizer să furnizeze până la jumătatea lunii februarie.

  Pfizer a refuzat să comenteze, spunând că programele livrărilor sunt confidențiale.

  Oficialii UE au declarat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze pe săptămână de la începutul lunii ianuarie, pentru un total de 21 de milioane de doze până la jumătatea lunii februarie.

  Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost aprobat pentru utilizarea în UE pe 21 decembrie. A doua zi, BioNTech a declarat că fi vor livrate către UE 12,5 milioane de doze până la sfârșitul lunii, însă doar aproximativ 2 milioane din aceste doze din decembrie au fost livrate.

  UE are două contracte cu Pfizer pentru furnizarea a 600 de milioane de doze de vaccin.

  În perioada cuprinsă între 30 ianuarie și 16 februarie, UE a dat undă verde pentru 57 de solicitări de export de vaccin către 24 de țări, inclusiv Marea Britanie și Emiratele Arabe Unite (EAU), a declarat astăzi o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

  Înainte de înființarea unei scheme de monitorizare, blocul exportase deja milioane de vaccinuri în Israel, Marea Britanie și Canada, în principal produse de Pfizer, potrivit datelor vamale citate într-un document al UE.

  În medie, țările UE au vaccinat doar aproximativ 5% din populațiile lor, fiind depășite de Israel, SUA și de Marea Britanie.

  Tocmai pentru a depăși acest blocaj, Ungaria a apelat la vaccinul rusesc Sputnik V, iar Croația urmează să facă același lucru.

  Тема:
  Coronavirus în România, Moldova și în lume (1799)

  Tematic

  3500 de români infectați după vaccinarea anti Covid
  O nouă variantă a COVID-19, capabilă să reziste vaccinurilor, depistată în mai multe țări
  Croația vrea să cumpere vaccinul rusesc ”Sputnik V” fără să mai aștepte după UE
  Tagurile:
  Pfizer, vaccin

  Știrile Zilei