06:59 14 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.50
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  539142

  Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a declarat că liderii „Euromaidanului” Petro Poroshenko, Arseniy Yatsenyuk și Alexander Turchinov sunt vinovați de războiul din Donbass și de faptul că Crimeea a revenit în componența Federației Ruse.

  BUCUREȘTI, 17 feb- Sputnik. Ex-președintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a declarat că liderii „Euromaidanului” Petro Poroshenko, Arseniy Yatsenyuk și Alexander Turchinov sunt vinovați de războiul din Donbass și de faptul că Crimeea a revenit în componența Federației Ruse, ar trebui pedepsiți, declarația corespunzătoare a lui Ianukovici a fost publicată de avocatul său Vitaliy Serdyuk.

  Parlamentul ucrainean a anunțat miercuri necesitatea finalizării anchetei infracțiunilor comise în timpul evenimentelor așa-numitei „revoluții a demnității” și aducerea în fața justiției a tuturor celor responsabili de moartea oamenilor. O astfel de declarație a fost susținută de 295 de parlamentari cu minimul necesar de 226 de voturi.

  Potrivit lui Ianukovici, rezoluția Radei privind „revoluția demnității” este o decizie dubioasă și împarte din nou societatea ucraineană, împărțind-o în câștigători și învinși.

  „Maidan” este numit „un moment cheie în construcția statului ucrainean și purtătorul de cuvânt al ideii naționale de libertate”. Având în vedere evenimentele din ultimii șapte ani din istoria Ucrainei, „o astfel de formulare pare derizantă”.

  "Șapte ani mai târziu, Maidanul continuă să ne împartă țara. Acțiunile autorităților anterioare și actuale agită și adâncesc diviziunea statului nostru. Ucrainenii care nu au fost de acord cu lovitura de stat din 2014 continuă să fie străini în propria țară ... Vorbind despre anexarea Crimeii și războiul din Donbass, majoritatea ucrainenilor știu de multă vreme cine este vinovat de aceste crime teribile. „Maidanul”, sau mai bine zis liderii săi, Turchynov, Yatsenyuk , Poroshenko și alții au făcut-o totul pentru a-i face pe crimeeni să se simtă respinși în „noua” Ucraina. În privința Donbassului, care nu era de acord, au ales limbajul armelor - Turchinov a semnat un decret penal privind izbucnirea ostilităților în regiune ", - se spune în textul declarației publicate pe Facebook.

  Ianukovici crede că până când adevărul despre evenimentele din 2014 nu va fi recunoscut în Ucraina și Occident, „această tragedie va fi întotdeauna un obstacol pe calea către finalizarea reconcilierii naționale”. "Pentru aceasta, adevărații vinovați ai tragediei din 2013-2014 trebuie pedepsiți cel mai mult", a subliniat fostul președinte.

  Piața principală din Kiev - (Piața Independenței) - a fost ocupată de susținătorii integrării europene pe 21 noiembrie 2013, imediat după anunțul făcut de către guvernul Mykola Azarov de a suspenda semnarea unui acord de asociere cu UE. Mai târziu, Maidanul a devenit centrul confruntării dintre forțele de și radicali. Noile autorități ucrainene l-au făcut responsabil de moartea a peste 100 de persoane pe adversarului lor politic - fostul președinte Viktor Ianukovici și departamentul cu destinație specială al Ministerului de Interne „Berkut”. Ianukovici și colaboratorii Berkut neagă orice implicare în aceste crime. După lovitură de stat, unitatea cu destinație specială Berkut a fost desființată.

  Crimeea a devenit parte componenta a Rusiei în urma unui referendum în martie 2014, în care 96,77% dintre alegătorii din Crimeea și 95,6% dintre locuitorii Sevastopolului s-au pronunțat în favoarea aderării la Rusia . Autoritățile din Crimeea au organizat un referendum în urma loviturii de stat din Ucraina în februarie 2014. Ucraina consideră că Crimeea este teritoriul său propriu, dar ocupat temporar. Conducerea rusă a afirmat în repetate rânduri că locuitorii din Crimeea, în deplină conformitate cu dreptul internațional și Carta ONU, au votat pentru reunificarea cu Rusia. Potrivit președintelui rus, problema Crimeei este „definitiv închisă”.

  În aprilie 2014, autoritățile ucrainene au lansat o operațiune militară împotriva autoproclamatelor LPR și DPR , care și-au declarat independența după lovitura de stat. Conform celor mai recente date ONU, aproximativ 13 mii de persoane au devenit victime ale conflictului. Problema rezolvării situației din Donbass este discutată, în special, în cadrul ședințelor de la Minsk ale grupului de contact, care din septembrie 2014 a adoptat deja trei documente care reglementează pașii de decalare a conflictului. Cu toate acestea, după acordurile de armistițiu dintre părțile la conflict, împușcăturile continuă.Янукович

  Tematic

  "Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
  Forțelor aeropurtate în Crimeea, exerciții de amploare: Răspunsul rus la Defender Europe
  Crimeea este gata să prevină orice posibile provocări ucraineano-române
  Tagurile:
  Donbas, Crimeea, Viktor Ianukovici

  Știrile Zilei