00:49 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  155130

  După Ungaria, care folosește deja vaccinul Sputnik V, și Croația, care și-a anunțat intenția în acest sens, este rândul Slovaciei să anunțe că își dorește vaccinul rusesc.

  BUCUREȘTI, 18 feb – Sputnik. ​Vestea despre țările europene care caută în Rusia soluția la întârzierea campaniei de vaccinare din cauza companiilor occidentale a ajuns până la faimoasa publicație Politico.

  Aceasta anunță că Croația și Slovacia discută cu Rusia pentru achiziția vaccinului Sputnik V, Slovacia fiind deja a treia țară care face acest demers. Ungaria a fost primul stat UE care a demarat negocierile cu Rusia pentru vaccin și, ca urmare, îl folosește deja, fiind în pole position în ceea ce privește numărul vaccinărilor.

  Exemplul Ungariei pare să fi inspirat și Slovacia, după Croația. “Este oportun ca guvernul să înceapă discuțiile cu partea rusească despre stocurile de Sputnik V”, a scris premierul slovac Igor Matovič, pe Facebook. El a precizat că guvernul slovac va discuta astăzi această chestiune și că este în favoarea serului.

  Mai mult, șeful Executivului slovac spune despre Sputnik V că este “un vaccin grozav cu o eficiență grozavă”.

  Și ministrul Sănătății slovac, Marek Krajči, a spus că vaccinul ar putea fi folosit dacă este sigur, și că agenția locală a medicamentului va trebui să analizeze procesul de fabricare.

  Și în Croația, ieri, ministrul Sănătății Vili Beros a anunțat că este “de acord să coopereze” cu Rusia în privința obținerii vaccinului Sputnik V.

  Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
  РФПИ и Центр имени Гамалеи

  Chiar dacă este în afara UE, Serbia dă la rândul său de gândit țărilor din regiune, aici fiind deja distribuit vaccinul Sputnik V. Președintele Aleksandar Vučić a declarat acum două zile că țara sa va deveni un centru de producție a vaccinurilor Sputnik pentru Balcanii de Vest, cu o producție de 20 de milioane de doze.

  După refuzul inițial, motivat mai degrabă politic, acum tot mai mulți lideri din Franța, Germania și Comisia Europeană dau mesaje de deschidere față de vaccinul rusesc Sputnik V.

  Ungaria rămâne însă campionul din acest punct de vedere, ea fiind singura țară din UE care a început deja să administreze vaccinul Sputnik V.

  Între timp, UE se zbate să obțină vaccinurile pe care le-a plătit deja și pe care companiile vestice producătoare nu îl pot furniza la timp, așa cum s-au angajat.

  Toți cei trei furnizori care au făcut contracte la nivel centralizat cu Bruxelles-ul pentru toată Uniunea Europeană, Pfizer/BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford, întârzie cu livrările, punând campaniile de vaccinare din UE în pericol.

  Tematic

  Deficitul de vaccinuri determină UE să se uite spre Sputnik V
  Companiile germane negociază producerea vaccinului ”Sputnik V”
  RFPI: Unele state planifică provocări împotriva Sputnik V
  Tagurile:
  Sputnik V

  Știrile Zilei