05:43 07 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  303512

  Polonia și Ucraina au cerut președintelui SUA Joe Biden să „pună capăt” construcției Nord Stream 2.

  BUCUREȘTI, 22 feb – Sputnik. Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau și omologul său ucrainean Dmitry Kuleba au cerut președintelui SUA Joe Biden să „pună capăt” construcției Nord Stream 2. Apelul lor a fost publicat în revista Politico.

  În special, Rau și Kuleba au declarat că Rusia folosește problema aprovizionării cu energie ca o armă puternică în arena internațională. Potrivit miniștrilor, Moscova este „periculos de aproape” de implementarea finală a Nord Stream 2, întrucât i-a fost „permis să meargă prea departe” în acest sens, în ciuda avertismentelor făcute de Varșovia și Kiev. 

  Aceștia au subliniat că proiectul de conducte ar consolida controlul Rusiei asupra aprovizionării cu gaze a Europei și, mai mult, va convinge publicul ucrainean că Occidentului nu îi pasă de propriile sale principii sau de securitatea și prosperitatea Ucrainei.

  „Facem apel la președintele american Joe Biden să folosească toate mijloacele de care dispune pentru a preveni finalizarea proiectului”, se spune în text.

  Rau și Kuleba și-au exprimat încrederea că poziția Washingtonului "este extrem de importantă în implementarea proiectului, chiar și pe fondul poziției Germaniei, care își exprimă asistența".

  Nord Stream 2 are în vedere construirea a două linii ale unei conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până la Germania. Proiectul este opus activ Statelor Unite, care promovează gazul său natural lichefiat către UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene. Statele au impus sancțiuni asupra conductei de gaz în decembrie 2019, ca urmare a faptului firma elvețiană Allseas a fost obligata să oprească instalarea.

  Tematic

  Bloomberg: SUA vor prezenta raportul noilor sancțiuni aplicate împotriva Nord Stream 2
  Germania: SUA impun sancțiuni navelor Rusești, implicate în construcția Nord Stream-2
  Eroarea Statelor Unite: Novak a declarat că “Nord Stream – 2” este aproape gata
  Tagurile:
  Nord Stream 2

  Știrile Zilei