01:18 06 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15128

  Miniștrii de Externe ale UE trebuie să ia o decizie “în spiritul unității și reținerii” în privința sancțiunilor împotriva Rusiei în legătură cu cazul Navalnîi, a declarat Josep Borrell.

  BUCUREȘTI, 22 feb – Sputnik. Rusia se află într-o confruntare cu Uniunea Europeană, refuză să-și respecte angajamentele internaționale, iar miniștri de Externe al statelor UE trebuie să adopte o decizie “în spiritul unității și a reținerii”, a declarat în ajunul summit-ului șefilor diplomațiilor europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate Comună, Josep Borrell.

  “E foarte clar că Rusia este într-o confruntare cu Uniunea European. În situația lui Aleksei Navalnîi partea rusă refuză să-și îndeplinească obligațiile, refuză să ia în considerație decizia CEDO, va fi o discuție importantă între membrii Consiliului UE la nivelul miniștrilor de Externe despre modul în care trebuie să reacționăm. Sper că o vom face în spiritul unității și reținerii. Vom vedea care vor fi rezultatele”, a declarat oficialul european.

  Reuniunea miniștrilor de Externe ai statelor UE va avea loc luni, peste două săptămâni de la scandaloasa vizită a lui Borrell la Moscova. În cadrul reuniunii șefii diplomațiilor europene ar putea aproba sancțiuni împotriva Rusiei, drept răspuns la condamnarea lui Navalnîi.

  Heiko Maas
  © Sputnik / Григорий Сысоев

  Ulterior, purtătorul de cuvânt al diplomației UE, Peter Stano, a declarat agenției RIA Novosti că procesul de elaborare a noului pachet de sancțiuni continuă, însă poartă un caracter confidențial. Reprezentanții UE au mai menționat că în această situație ar putea fi activat un nou regim global de sancțiuni ale Uniunii Europene pentru încălcarea drepturilor omului.

  În ajunul reuniunii miniștrilor de Externe al UE, o sursă din cadrul structurilor europene a declarat jurnaliștilor că un șir de state membre au înaintate deja o serie de propuneri în legătură cu sancțiunile antirusești.

  Mai devreme, ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că nivelul de cooperare între Rusia și Uniunea Europeană a ajuns la cel mai scăzut nivel. Lavrov a menționat că oficialii din Europa susțin deschis că sancțiunile împotriva Rusiei sunt adoptate nu de dragul realizării unui obiectiv, ci de dragul demonstrării că acțiunile Rusiei nu vor rămâne nepedepsite.

  Tematic

  Bloomberg: SUA vor prezenta raportul noilor sancțiuni aplicate împotriva Nord Stream 2
  Kremlinul, despre știrile privind pregătirea sancțiunilor antirusești de către SUA și UE
  Kremlinul a comentat informațiile privind pregătirea noilor sancțiuni de către SUA și UE
  Viena, despre sancțiunile împotriva Rusiei: UE să nu-și taie craca de sub picioare
  Tihanovskaia: Sancțiunile UE împotriva Minskului sunt o bătaie de joc
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Rusia, Josep Borrell

  Știrile Zilei