05:21 07 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17711

  Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo şi carabinierul care îl însoţea au fost ucişi într-un atac împotriva convoiului Misiunii ONU cu care se deplasau în estul acestei ţări

  BRUXELLES, 22 feb – Sputnik. Ministerul de Externe de la Roma a anunțat că Ambasadorul Italiei în Republica Democratică Congo şi carabinierul care îl însoţea au fost ucişi într-un atac împotriva convoiului Misiunii ONU.

  Luca Attanasio
  © AFP 2020 / HANDOUT / ITALIAN FOREIGN MINISTRY
  Luca Attanasio

  Ambasadorul Luca Attanasio a fost transportat după atac la spitalul din Goma, unde i s-a anunţat decesul, dar circumstanţele atacului, în care a fost ucis şi un carabinier, nu sunt încă clare.

  Victimele călătoreau la bordul unui autovehicul dintr-un convoi la MONUSCO, misiunea ONU pentru stabilizarea Republicii Democratice Congo, şi în care se afla şi şeful delegaţiei UE.

  Convoiul a fost atacat în apropierea oraşului Kanyamahoro, în jurul orei locale 10:15 (08:15), în cadrul unei tentative de răpire.

  Numeroase grupări armate acţionează în şi în jurul parcului naţional Virunga, situat de-a lungul frontierelor congoleze cu Rwanda şi Uganda.

  Preşedintele italian Sergio Mattarella a denunţat astăzi ''atacul laş'' soldat cu moartea ambasadorului său în Republica Democratică Congo, Luca Attanasio, a militarului italian Vittorio Iacovacci şi a şoferului lor.

  ''Republica Italiană este în doliu pentru aceşti slujitori ai statului care şi-au pierdut viaţa în exercitarea funcţiilor lor'', a transmis şeful statului italian.

  La rândul său, Uniunea Europeană a condamnat uciderea diplomatului italian. ''Şocat de atacul împotriva unui convoi al Pro@gramului Alimentar Mondial în RDC şi de vieţile pierdute'', a scris pe Twitter preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

  Preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, şi-a exprimat și el ''tristeţea profundă'' cu privire la pierderile de vieţi din atacul comis în RD Congo.

  Tagurile:
  Republica Democrata Congo

  Știrile Zilei