01:13 06 Martie 2021
În direct
 • EUR21.15
 • USD17.58
 • RUB0.24
 • RON4.33
 • UAH0.63
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  16118

  Miniștrii de externe ai statelor din UE s-au pus de acord astăzi să adopte noi sancțiuni împotriva mai multor oficiali ruși de rang înalt, intrând astfel într-o logică absurdă a conflictului.

  BRUXELLES, 22 feb – Sputnik. Ministrul de Externe român, Bogdan Aurescu, anunțase încă dinainte de începere summit-ului că ar exista „o largă majoritate” în favoarea impunerii de noi sancțiuni Rusiei, el cerând o abordare strategică a relației cu Moscova.

  Iată că, în urma reuniunii şefilor diplomaţiilor din statele membre ale UE, s-a ajuns la un „acord politic” pentru adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a fost însărcinat să propună o listă cu nume de responsabili ruşi care urmează a fi vizaţi de sancţiuni.

  Potrivit agențiilor de știri internaționale, în cadrul reuniunii nu au fost discutate nume, dar surse diplomatice susţin că vor fi vizaţi şeful Comitetului de anchetă rus, care se ocupă de toate infracţiunile majore, directorul direcţiei penitenciarelor, directorul Gărzii naţionale din Rusia şi procurorul general.

  Astfel, Uniunea Europeană ar urma să folosească noul său instrument global privind încălcarea drepturilor omului pentru prima dată de când a fost prevăzut.

  În mod nediplomatic, ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a fost printre susținătorii acestor sancțiuni, el expunând astfel România unui conflict între UE și Rusia din care Bucureștiul nu are nimic de câștigat, ci totul de pierdut. Astfl, România, în loc să dea dovadă de moderație și diplomația, vrea să fie în fața plutonului și să demonstreze merite deosebite în hărțuirea Rusiei.

  Tematic

  Bloomberg: SUA vor prezenta raportul noilor sancțiuni aplicate împotriva Nord Stream 2
  Noi sancțiuni împotriva Rusiei: Cum distruge UE relațiile cu Moscova
  Efect opus: SUA s-au speriat pentru dolar din cauza propriilor sancțiuni
  Tagurile:
  Sancțiuni, Rusia

  Știrile Zilei