15:33 02 Martie 2021
În direct
 • EUR21.04
 • USD17.47
 • RUB0.24
 • RON4.32
 • UAH0.62
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  6411

  Președintele SUA este acuzat de lipsă de acțiune cu privire la problema proiectului "Nord Stream – 2"

  CHIȘINĂU, 23 feb – Sputnik. Oponenții construcției gazoductului "Nord Stream – 2" din Europa Centrală și de Est sunt nemulțumiți de indecizia președintelui SUA, Joe Biden, cu privire la proiect. Acest lucru a fost raportat de Axios.

  "Oponenții Rusiei se tem că Biden nu dorește să se confrunte cu Angela Merkel și să provoace daune grave Germaniei", se spune în publicație.

  Autorii articolului consideră că finalizarea construcției gazoductului va fi "o victorie geopolitică uriașă a Rusiei".

  În ianuarie, Statele Unite au impus sancțiuni împotriva navei de instalare a conductelor "Fortuna", iar ulterior nava și proprietarul acesteia, compania "KVT-Rus", au intrat sub incidența legii americane privind "protecția securității energetice europene".

  Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a numit proiectul "Nord Stream – 2" o "afacere nereușită", care "împarte Europa" și o face "vulnerabilă" față de "manipularea" din partea Moscovei.

  "Nord Stream – 2"

  Proiectul presupune construirea a două conducte, cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi de gaz pe an, de pe coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania. De asemenea, gazoductul va trece prin zonele economice teritoriale sau exclusive ale Finlandei, Suediei și Regatului Danemarcei.

  Washingtonul, care își promovează gazul natural lichefiat în Uniunea Europeană, precum și Kievul, Varșovia, Riga și Vilniusul se opun activ proiectului "Nord Stream – 2".  La sfârșitul anului 2019, Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva proiectului, drept urmare a cărora compania Allseas din Elveția a fost nevoită să renunțe la instalarea conductelor.

  Construcția a fost reluată un an mai târziu – în decembrie 2020, nava de instalare a conductelor "Fortuna" așezând 2,6 kilometri de țevi în apele Germaniei. Au rămas de așezat 120 de kilometri în apele Regatului Danemarcei și aproximativ 28 de kilometri în apele Republicii Federale Germania.

  Autoritățile ruse au subliniat în repetate rânduri că "Nord Stream – 2" este un proiect pur comercial. Moscova a indicat că conducta de gaz va fi finalizată, în ciuda opoziției externe.

  Tagurile:
  Nord Stream-2, Joe Biden

  Știrile Zilei