19:04 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  63809

  Pentru a facilita călătoriile între statele membre ale Uniunii Europene, Bruxelles-ul propune introducerea nu a unui pașaport de vaccinare, ci a unui certificat de trecere, un document obligatoriu, dar temporar, care ar putea intra în vigoare în această vară.

  BUCUREŞTI, 5 mart – Sputnik. Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție, a dat câteva detalii cu privire la o propunere legislativă a Comisiei Europene privind introducerea unui permis de sănătate european.

  „Nu este un pașaport, ci un certificat și nu se referă doar la vaccin”, a precizat comisarul, invitat la postul RTBF pe 4 martie.

  Acest certificat digital va include unul dintre aceste date: dacă aţi fost bolnav, dacă aţi fost vaccinat sau dacă aţi fost supus testelor PCR. „Este evident că nu va exista discriminare”, a spus Reynders, citat de Sputnik France. De exemplu, în caz de vaccinare, datele vor include numele persoanei vaccinate, data vaccinării și numele vaccinului. Documentul va avea un cod QR.

  Acest certificat nu va include alte date de sănătate, a asigurat acesta.

  Reynders s-a referit şi la termenul-limită: instrumentul va intra în vigoare în această vară, va fi „adoptat pe 17 martie în Comisie și apoi în Parlament și Consiliu”.

  Un certificat unic și obligatoriu

  Comisarul precizează că dispozitivul va fi obligatoriu pentru toți membrii UE.

  „Vrem să îl facem obligatoriu printr-un act legislativ”, a spus comisarul, explicând că, dacă ar fi fost doar recomandări, fiecare stat le-ar fi aplicat într-un mod diferit.

  Deocamdată, Comisia nu prevede crearea unei baze mari europene care să integreze toate aceste date: fiecare stat va avea propria bază de date, deși într-un singur format. Treptat, Comisia intenționează să colaboreze cu țări terțe pentru a recunoaște certificatele europene.

  O măsură temporară

  Un alt punct-cheie prevede că dispozitivul va fi temporar și legat de pandemia de Covid-19. De îndată ce OMS va declara sfârșitul pandemiei, mecanismul va fi dezactivat, cu posibilitatea reactivării acestuia în cazul unei alte pandemii, a adăugat comisarul.

  „Scopul este să funcţioneze pe durata acestei pandemii, să nu existe discriminări între cetățeni, având în vedere că vaccinul nu este obligatoriu și, în orice caz, pentru moment, nu toată lumea poate fi vaccinată - și mai ales [este necesar] pentru a facilita călătoriile”, a subliniat Reynders.

  După cum a anunţat la începutul acestei săptămâni Ursula von der Leyen, Comisia Europeană va formula în curând o propunere pentru crearea unui „permis verde digital”.

  Tematic

  Anunţ pentru românii din UK: vor fi introduse pașapoarte de vaccinare în Marea Britanie?
  OMS dezbate utilizarea de pașapoarte de vaccinare pentru călătoriile internaționale
  Pașapoarte pentru vaccinați în două țări nordice
  Tagurile:
  UE

  Știrile Zilei