02:31 21 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.69
 • USD18.00
 • RUB0.24
 • RON4.40
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  22466275

  Terorism, delincvență, nesiguranță: Franța se află pe marginea prăpastiei? Mai multe revolte au izbucnit în Beauvais, Lyon și Amiens. Ce se poate întâmpla în Franţa, potrivit avocatului Thibault de Montbrial, care a vorbit într-un interviu pentru Sputnik.

  BUCUREŞTI, 6 mart – Sputnik. „Avem o mică șansă de a evita un război civil. În orice caz, trebuie făcut toate eforturile pentru a-l evita, fără a renunța totuși la valorile noastre”, avertizează avocatul Thibault de Montbrial în fața camerelor agenţiei Sputnik France.

  Un paradox suprem, potrivit autorului eseului Osons Authority (Éd. De L'Observatoire), este că „toți politicienii, de la stânga republicană la dreapta națională, sunt perfect conștienți de aceste probleme, chiar dacă nu admit neapărat public acest lucru”. Amenințarea ar fi, însă, potrivit acestuia, mai precis în centrul teritoriului francez. Acest lucru este evidenţiat prin izbucnirea recentă a violențelor urbane în Beauvais, dar și în anumite districte din Lyon și Amiens.

  „De îndată ce autoritatea statului dispare, unii profită de această breșă [...] Astăzi, guvernul nu are nici mijloacele, nici interesul de a merge în confruntare directă pentru a restabili ordinea în suburbii, deoarece acest lucru ar duce foarte repede la tragedii și decese de ambele părți”, este de părere de Montbrial.

  Mai mult, la creșterea delincvenței și a actelor de violență („de la 15% la 20% din iunie în orașele franceze mijlocii”) s-ar adăuga amenințările teroriste, mai reale ca niciodată în Franța, dacă e să-l credem pe cel care este și cofondatorul Centrului pentru Analize în probleme de Terorism.

  „Sunt foarte pesimist în ceea ce priveşte situaţia legată de amenințarea teroristă: mulți jihadiști care au plecat să lupte în Siria sunt la sfârșitul sentinței. Între 2018 și 2022, peste 250 de luptători sunt sau vor fi eliberați din închisoare. Trebuie să ne așteptăm la atacuri de tip militar sau de gherilă în anii următori”, avertizează Thibault de Montbrial.

  Tematic

  Cercetătorii francezi au arătat că noul coronavirus circula în Franța din noiembrie 2019
  Ministrul Sănătății din Franța: a treia carantinare nu e inevitabilă
  Progresiștii dau alarma, modelul Șoșoacă lovește Franța: ”Le Pen îl va bate pe Macron”
  Tagurile:
  Franța

  Știrile Zilei