03:21 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  411140

  Tot mai mulți europarlamentari sunt nemulțumiți de șefia lui Dacian Cioloș la grupul Renew Europe, mai ales că acest grup ar putea cădea de pe locul 3 pe locul 4 o dată cu plecarea Fidesz din PPE

  BRUXELLES, 9 mar – Sputnik. Plecarea partidului lui Viktor Orban, Fidesz, din PPE, ar putea provoca victime colaterale neașteptate. Dacă partidul aflat la putere la Budapesta se mută la grupul conservator (ECR) și mai atrage și alte partide după el, atunci Grupul Renew Europe condus de Dacian Cioloș nu va mai fi al treilea cel mai numeros grup din Parlamentul European, ci al patrulea.

  O retrogradare care a făcut să iasă la iveală nemulțumirile din grup la adresa lui Dacian Cioloș, acuzat că nu face nimic în condițiile actuale și nu profită de schimbările politice pentru a-și întări grupul.

  Schimbările de componență politică din grupurile Parlamentului European au dat curaj nemulțumiților de conducerea lui Dacian Cioloș, aceștia pregătindu-se chiar de debarcarea lui Cioloș dacă reușesc să se adune într-un număr sufficient de mare.

  Astfel, într-o scrisoare trimisă lui Cioloș pe 4 martie, europarlamentarul olandez Sophie in’t Veld spune despre ieșirea Fidesz din PPE că va fi urmată de alte mutări politice și cere o ședință a grupului Renew pentru discutarea scenariilor și variantelor de reacție.

  Într-adevăr, dacă Fidesz s-ar duce la grupul Conservatorilor și ar convinge și europarlamentarii italieni conduși de Matteo Salvini să facă același pași, atunci grupul conservator din Parlamentar European ar avea 102 membri, față de 97 cât are grupul condus de Dacian Cioloș.

  Tematic

  Juncker, atac la Viktor Orban: Fidesz trebuie să părăsească PPE
  PPE a suspendat calitatea de membru a Fidesz-ului lui Orban
  Salvini și Le Pen se țin de cuvânt! Sunt așteptate PSD, FIDESZ (Ungaria) și PiS (Polonia)
  Ungaria critică PPE după ce Fidesz s-a retras din grup
  Viktor Orban negociază o nouă casă politică pentru Fidesz după separarea de PPE
  Tagurile:
  Parlamentul European, Dacian Cioloș, Viktor Orban

  Știrile Zilei