18:55 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  176140

  Liderul formaţiunii italiene de dreapta Liga, Matteo Salvini, şi-a anunţat intenţia de a forma un grup politic nou în Parlamentul European

  BRUXELLES, 10 mar – Sputnik. Matteo Salvini a publicat un interviu pe Facebook, fostul ministru de interne şi-a făcut cunoscut proiectul de alianţă cu partide din Polonia sau Ungaria.

  Liga face parte acum din grupul europarlamentar Identitate şi Democraţie, alături de Alternativa pentru Germania şi de Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) din Franţa, iar prietenia sa cu Marine Le Pen este de notorietate, ca și colaborarea lor strânsă.

  Dar, în lumina ultimelor mutări din Parlamentul European, cu Fidesz părăsind PPE, Salvini a anunțat că "lucrăm la fondarea unui grup nou, mai puternic, mai bine ancorat şi mai cuprinzător", Salvini.

  Liderul Ligii a exclus posibilitatea afilierii la grupul de centru-dreapta Partidul Popular European, din care a ieşit recent partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban.

  Deocamdată se speculează mult pe tema posibilității ca Salvini să facă un grup comun cu Fidesz şi cu partidul Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, iar presa este sceptică.

  E greu de crezut, de exemplu, că Liga se va distanța de Adunarea Naţională condusă de Marine Le Pen.

  Este adevărat însă că grupul Identitate și Democrație este încă prea restrâns și că s-a ratat șansa de a se coagula în același grup mai multe forte suveraniste europene, o parte dintre acestea regăsindu-se în grupul ECR (conservatorii reformiști).

  Tematic

  Viktor Orban negociază o nouă casă politică pentru Fidesz după separarea de PPE
  Salvini și Le Pen se țin de cuvânt! Sunt așteptate PSD, FIDESZ (Ungaria) și PiS (Polonia)
  Ungaria critică PPE după ce Fidesz s-a retras din grup
  Tagurile:
  Viktor Orban, Matteo Salvini

  Știrile Zilei