05:11 21 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.33
 • USD17.90
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  42882

  Belgia a oprit la sol toate avioanele F-16 din cauza unei probleme la motoare și a anunțat toate țările NATO despre această problemă

  BRUXELLES, 11 mar – Sputnik. Probleme grave pentru avioanele de producție americană F-16: Belgia a decis oprirea la sol a tuturor avioanelor F-16 din dotare, după o problemă apărută la motorul unui astfel de aparat. De altfel, în urmă cu o lună, un avion F-16 belgian a trebuit să aterizeze de urgență, la scurt timp după decolare, în momentul în care „petalele” din jurul duzei de evacuare a motorului au luat foc și au început să se dezintegreze în aer.

  U.S. Air Force F-16 Fighting Falcon, right, and F-35A Lightning IIs assigned to the 34th Expeditionary Fighter Squadron Hill Air Force Base, Utah, taxi toward the end of the runway during the exercise VIGILANT ACE 18 at Kunsan Air Base, South Korea
  © AP Photo / Senior Airman Colby L. Hardin/U.S. Air Force

  Toate țările NATO, inclusiv România, care au în dotare avioane F-16, au fost informate despre această problemă, se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene Belgiene. Dar, potrivit Forțelor Aeriene Române, România nu a identificat nici o problemă similară la aparatele sale, care sunt considerate apte de zbor.

  „Concomitent cu ancheta, toți partenerii Forțelor Aeriene Europene Participante (o comunitate a țărilor europene care au F-16 în dotare) și constructorii au fost informați. Constructorul motorului Pratt &Whitney, producătorul de avioane Lockheed Martin și US Air force au indicat, pe baza acestor informații, că ar trebui luate imediat măsuri corective asupra motoarelor afectate”, a informat aviația militară belgiană.

  În același timp, „o anchetă este în desfășurare pentru a stabili dacă și alte țări au întâlnit aceeași problemă”.

  Colonelul Ionuț Neamu, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Române (FAR), a precizat că FAR a fost informată de problema apărută la avioanele F-16 din Belgia, dar că ea nu a fost identificată și la aparatele românești.

  „Am fost și noi informați. Avioanele noastre F-16 nu sunt oprite de la zbor”, a spus Neamu pentru postul Digi24, care a adăugat că astfel de proceduri de informare sunt normale atunci când se descoperă o anumită defecțiune la un aparat care există în dotarea mai multor forțe aeriene.

  Cât timp avioanele F-16 belgiene sunt consemnate la sol, iar tehnicienii încearcă să repare motoarele, spațiul aerian al Belgiei este acum apărat de olandezi.

  Din primele date, problema la motor ar fi fost cauzată de o „balama” defectă. „Un număr important de motoare verificate au prezentat defecte similare”, au comunicat militarii belgieni.

  Conform datelor publice, Belgia are în dotare 51 de avioane F-16, într-o configurație asemănătoarea cu cele aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române.

  Tematic

  F-16 nu s-a desprins de la sol de 1 Decembrie. "628 de milioane de euro degeaba"
  Șocant: Momentul prăbușirii bombardierul american F-16 - Video
  Presa: Turcia testează eficiența S-400 împotriva avioanelor americane F-16
  România mai dă 175 de milioane de dolari pentru F - 16 vechi
  Tagurile:
  NATO, F-16

  Știrile Zilei