03:57 13 Mai 2021
În direct
 • EUR21.53
 • USD17.76
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  11910

  Astăzi se împlinesc 10 ani de la cutremurul devastator din Japonia, soldat cu aproximativ 20.000 de victime, ale seismului, dar și ale tsunamiului care a lovit Japonia, distrugând orașe și declanșând dezastrul nuclear de la Fukushima.

  BUCUREŞTI, 11 mart – Sputnik. La 11 martie 2011, acum exact zece ani, a avut loc un cutremur devastator în largul coastei regiunii Tōhoku, în nordul Japoniei, la ora locală 14:46, la o adâncime de 30 de kilometri, cu epicentrul în mare. Cutremurul a fost de magnitudine 9,0, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia și al patrulea la nivel mondial, după cel din Chile în 1960 (9,5), Alaska 1964 (9,2) și cel din Oceanul Indian în 2004 (9,1).

  Japonia, care este localizată la intersecția mai multor falii între plăcile tectonice, a fost întotdeauna o zonă extrem de seismică și din acest motiv a introdus cele mai înalte standarde de construcție din lume pentru a evita daunele cauzate de cutremurele frecvente. Cu toate acestea, pe 11 martie acum zece ani, nimic nu s-a putut opune tsunami-ului generat de șocul puternic.

  Un tsunami cu valuri de peste 10 metri înălțime a atins viteza de 750 km/h și a afectat majoritatea țărilor învecinate cu Oceanul Pacific, din Rusia până în Australia, Noua Zeelandă, Hawaii. Cele mai afectate litoraluri japoneze au fost cele din prefectura Iwate, iar în apropierea orașului Miyako cel mai înalt val a înregistrat o înălțime record de 40 de metri.

  Dezastrul a fost agravat de ceea ce s-a întâmplat la Fukushima. La momentul cutremurului, reactoarele centralei nucleare Fukushima Dai-ichi s-au oprit automat, conform procedurii activate de sistemul de siguranță, însă tsunamiul ulterior care a lovit centrala câteva zeci de minute mai târziu a distrus unitățile de generare electrică care alimentau sistemele de răcire ale reactoarelor 1, 2 și 3.

  Întreruperea sistemelor de răcire a dus la pierderea controlului asupra a trei reactoare, care au ajuns să topească complet miezul.

  Dezastrul de la Fukushima este considerat a fi cel mai grav accident nuclear de la dezastrul de la Cernobîl din 26 aprilie 1986.

  Producătorul de energie nucleară TEPCO estimează că vor fi necesari încă 30, poate 40 de ani doar pentru curățare. Guvernul japonez estimează o cheltuială minimă de 75,7 miliarde de dolari și costuri indirecte totale care depășesc 200 de miliarde, până la estimări mai pesimiste de 600 de miliarde de dolari, potrivit Sputnik Italia

  Tematic

  VIDEO: Cutremur foarte puternic în Japonia - Tokyo, afectat!
  Japonia interzice intrarea străinilor în țară din cauza coronavirusului
  Un câine muncește la o recepție în Japonia, uluind vizitatorii
  Cutremur masiv în Japonia: situația centralelor nucleare
  Incendii forestiere în Japonia în imagini VIDEO
  Japonia cere Chinei să oprească testarea anală pentru Covid-19 pe cetățenii săi
  Japonia: al doilea caz de anafilaxie după vaccinarea cu Pfizer
  Tagurile:
  Japonia

  Știrile Zilei