20:24 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  164111

  Serbia a semnat un acord cu Federația Rusă și va începe producția de vaccin rusesc Sputnik V din 20 mai.

  BRUXELLES, 12 mar – Sputnik. Conform acordului semnat ieri între Rusia și Serbia, Serbia va începe producţia vaccinului rusesc Sputnik V din data de 20 mai.

  Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
  © Sputnik / Владимир Астапкович

  Acordul a fost semnat de ministrul rus al comerţului, Denis Manturov, şi de Nenad Popovic, ministru sârb fără portofoliu.

  Potrivit oficialului sârb, ţara sa va fi a doua, după Rusia, care va produce acest vaccin.

  Institutul Torlak, specializat în cercetare în domeniul vaccinurilor şi virusologiei, va obţine licenţa pentru producerea vaccinului Sputnik V în Serbia. Un prim ciclu de producţie ar putea furniza 4 milioane de doze.

  Serbia utilizează Sputnik V de la începutul anului, în paralel cu vaccinuri produse de companii occidentale şi cu Sinopharm, dezvoltat de China.

  Serbia a vaccinat până acum 1,8 milioane de persoane, al doilea bilanţ dintre ţările din Europa, după Marea Britanie. A doua doză a fost deja administrată unui număr de 666.000 de persoane.

  Chiar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) trage de timp înainte de a autoriza vaccinul Sputnik V, motivele fiind politice, Ungaria folosește deja acest vaccin, iar Serbia va începe chiar și producția lui.

  Pe măsură ce alte vaccinuri occidentale se dovedesc periculoase, cum e cazul cu lotul AstraZeneca pe care l-au retras de la utilizare numeroase țări, printre care și România, vaccinul Sputnik V poate fi soluția de viitor pentru UE.

  Tematic

  A 50-a țară care aprobă vaccinul rusesc Sputnik V
  Italia, prima țară din UE care va produce vaccinul ”Sputnik V” - Video
  Deputații germani ai AfD discută la Moscova despre vaccinul Sputnik V
  Tagurile:
  Serbia, Sputnik V

  Știrile Zilei