20:28 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  15006

  Secretarul General al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat despre campania de vaccinare că ”reprezintă cel mai mare test de moralitate din vremurile noastre”.

  BRUXELLES, 12 mar – Sputnik. Secretarul General ONU a criticat monopolul pus de ţările bogate pe vaccinul Covid19, acuzând ţările mai bogate că au pus monopol pe vaccinurile respective. AStfel, Guterres a declarat că lumea s-a confruntat cu un "tsunami de suferinţă" în ultimul an şi este profund îngrijorat de discrepanţele care exista în distribuirea vaccinurilor.

  "Vedem multe exemple de naţionalism vaccinal şi tezaurizarea serurilor în ţările mai bogate - precum şi acorduri continue cu producătorii care subminează accesul tuturor", a spus şeful ONU.

  El a spus că multe ţări cu venituri mici nu au primit până acum nici prima doză de vaccin, în timp ce unele state mai bogate sunt în situaţia de a-şi vaccina întreaga populaţie. „Campania globală de vaccinare reprezintă cel mai mare test de moralitate din vremurile noastre”, a arătat Guterres.

  Şi şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la inegalitatea în distribuţia vaccinurilor, la un an de la declararea, pe 11 martie 2020, a pandemiei de coronavirus.

  El a avertizat că dacă virusul se răspândeşte nestingherit în unele părţi ale lumii, mutaţiile şi variantele pot reprezenta o ameninţare în toate zonele lumii.

  Mecanismul Covax este prevăzut să furnizeze aproximativ 2 miliarde de doze de vaccinuri pentru ţările subdezvoltate până la sfârşitul anului 2021, dar, până în prezent, doar 14,7 milioane de doze au fost administrate în 22 de ţări prin intermediul Covax.

  Tematic

  Valeriu Gheorghiță, despre reacțiile adverse la AstraZeneca
  Probleme tot mai grave după vaccinarea cu AstraZeneca
  Agenţia Italiană a Medicamentelor suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca
  Bulgaria oprește vaccinarea cu AstraZeneca și cere socoteală
  Norvegia suspendă vaccinarea cu AstraZeneca
  Tagurile:
  Vaccinare, ONU

  Știrile Zilei