14:43 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  50982

  Spitalizările și decesele legate de Covid-19 sunt în scădere în multe țări, dar unele guverne nu s-au grăbit să restituie libertățile și drepturile cetățenilor lor. Agenţia de presă RT a lansat Indexul libertății în vremurile Covid.

  BUCUREŞTI, 16 mart – Sputnik. Chiar dacă miliarde de oameni sunt pregătite să dobândească imunitate la virus în 2021 – fie prin vaccinare, fie prin anticorpi dobândiţi în urma evoluției naturale a bolii – a existat un grad scăzut de relaxare, cei de la putere susținând adesea măsuri restrictive care au depăşit cu mult aplatizarea oricărei curbe. Noile reglementări sunt prevăzute a fi în vigoare ani de zile, dacă nu permanent, dacă nu vor exista acţiuni pentru tragerea la răspundere şi de împotrivire, scrie RT

  Noul Index al libertăţii, lansat de RT, va urmări principalele economii mondiale și principalele teritorii din interiorul acestora, pentru a vedea dacă restricționează cetățenii, fie prin limitarea drepturilor lor de bază, precum libertatea de mișcare, libertatea de a îndeplini funcții esențiale, ca de exemplu permisiunea de a merge la școală sau de a desfăşura o afacere, sau libertatea de a nu fi supravegheat tehnologic.

  Indexul are, desigur, propriile limitări. Orice astfel de clasament este subiectiv prin concepția sa, indiferent de fundamentul științific dat de formule și tabele. Totuşi, cei care l-au lansat au încercat să împartă indicele în criterii ușor de cuantificat și măsurat și să traseze riguros sursa fiecărei informații din publicații oficiale, acolo unde a fost posibil.

  În al doilea rând, acest indice nu încearcă să măsoare situaţia mai largă privind drepturile civile în diferite țări, ci doar cât de mult au fost acestea răsturnate de Covid-19. O țară represivă care nu a implementat restricții suplimentare din cauza virusului încă rămâne o țară represivă.

  În al treilea rând, deși suntem în general alarmați de deriva autoritară provocată de pandemie, multe dintre aceste perturbări pot fi înțelese doar în contextul unor situații epidemiologice particulare. RT doar a documentat aceste măsuri, fără a prezenta argumente cu privire la faptul dacă astfel de măsuri sunt sau nu justificate într-o anumită țară, mai precizează agenţia. Indexul poate fi consultat la această adresă

  Tematic

  RT: Elevii estonieni se pregătesc de război cu Rusia
  Berlinul a răspuns la amenințările Moscovei legate de problema RT Germania
  Guvernul german nu se pronunță în chestiunea blocării conturilor RT
  Tagurile:
  Pandemie, coronavirus

  Știrile Zilei