08:19 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  729221

  Ungaria nu va recunoaște „certificatele verzi digitale” în condițiile în care se va impune folosirea doar a vaccinurilor omologate de UE – Budapesta are propriul certificat și impune RECIPROCITATE Bruxelles-ului, altfel NU își va da acordul

  BUCUREȘTI, 18 mart – Sputnik. Comisia Europeană a prezentat ieri proiectul „Certificatului verde digital”, care va conţine date despre vaccinarea anti-Covid-19, despre rezultate negative la teste pentru depistarea coronavirusului sau despre prezenţa anticorpilor după vindecarea de Covid-19.

  În același timp, în certificat este trecut și tipul vaccinului, iar proiectul prevede recunoaşterea doar a vaccinurilor autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentelor, adicăc Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford şi Johnson & Johnson.

  Guvernul maghiar, care folosește și vaccinuri neomologate de Bruxelles, cum sunt cele din Rusia și China, a hotărât că tipul de vaccin utilizat nu va fi un detaliu necesar.

  Reprezentantul primului ministru, Gergely Gulyás, ministru pentru Politicile Cabinetului, a declarat că, la ora actuală, ideea existenței oricărui fel de decizie oficială a Uniunii Europene în jurul unui sistem de documentare este, după cum spune el, „Fake news”.

  După cum se dorea în discuțiile inițiale din UE, în afară de detaliile personale necesare, documentul ar trebui să includă tipul de vaccin utilizat, numele producătorului său, numărul de doze administrate și ora și locul vaccinării.

  Gulyás a declarat că UE nu are în prezent un acord oficial, multilateral, cu privire la specificul certificatului de vaccin și a reamintit presei declarația cancelarului german Angela Merkel conform căreia „autoritățile naționale vor produce certificatul, care trebuie recunoscut peste tot în Europa”, consemnează HungaryToday.hu

  Gulyás a mai spus că țările trebuie să accepte reciproc certificatele bazate pe reciprocitate și că, dacă nu, „atunci pe baza reciprocității, Ungaria nu va accepta certificatele țărilor care nu acceptă cele din Ungaria”.

  Cerința ar fi logică, având în vedere că Polonia, republica Cehă, Slovacia și Ungaria au autorizat sau intenționează să autorizeze vaccinuri pe care Agenția Europeană a Medicamentului nu le-a omologat încă în UE.

  Certificatul de vaccinare al Ungariei a fost pus în circulație pe 1 martie și nu a fost încă recunoscut în întreaga UE

  ***

  Săptămâna trecută, statele membre au fost de acord că trebuie continuată lucrarea pentru dezvoltarea „pașaportului de vaccin”, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat chiar că sistemul digital utilizat pentru identificarea diverselor documente europene ar putea fi pus în aplicare în termen de trei luni.

  Desigur, decizia guvernului maghiar va provoca cu siguranță complicații în dezvoltarea sistemului de certificare al UE, în condițiile s-a anunțat ca termen de introducere a documentului - 1 iunie.

  Tematic

  Lavrov: Pașaportul COVID contravine ideii de vaccinare benevolă
  Comisia Europeană dă înapoi pe tema pașaportului de vaccinat
  Pașaport digital numai pentru vaccinurile aprobate în UE
  Știrea dimineții: noul ”pașaport de vaccinare” și ce impune
  Raed Arafat, anunț despre pașaportul de vaccinare 2021
  Pașaportul de vaccinat va fi gata de la 1 iunie
  Tagurile:
  Viktor Orban, Ungaria, COVID-19, Bruxelles

  Știrile Zilei