02:53 13 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.52
 • USD17.69
 • RUB0.25
 • RON4.37
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  35913

  Un ofiţer de marină din Italia a decedat la câteva ore după administrarea vaccinului AstraZeneca, ceea ce a dus la un mare scandal în Peninsulă.

  BRUXELLES, 24 mart – Sputnik. După ce militarul italian a murit la câteva ore de la vaccinarea cu AstraZeneca, doi medici şi o asistentă din Siracuza, estul Siciliei, unde s-a petrecut tragicul eveniment, sunt anchetaţi de procuratură sub acuzaţia de omor prin imprudenţă.

  Procurorul sicilian Gaetano Bono care anchetează cazul a ordonat „ca măsură de precauţie”, sechestrarea a zeci de mii de vaccinuri din lotul din care a făcut parte doza administrată militarului.

  Scandalul vaccinurilor AstraZeneca primește astfel un nou imbold, după ce suspiciuni legate de apariţia unor tromboze care pot provoca decesul, apărute la persoanele vaccinate cu AstraZeneca, au făcut ca 13 ţări europene, inclusiv Italia, să suspende temporar utilizarea acestor vaccinuri.

  Chiar dacă Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis public că vaccinul AstraZeneca „este sigur şi eficient”, situația din Italia pune din nou totul sub discuție.

  Guvernul italian îşi propune să vaccineze majoritatea celor 60 de milioane de cetăţeni până în luna septembrie a acestui an, o campanie întreruptă de suspiciunile legate de vaccinul de la AstraZeneca. Cea mai proastă situație este chiar în Lombardia, din cauza unui sistem de programări defectuos, deși această regiune din nordul Italiei este cea mai afectată de pandemia de coronavirus şi a fost centrul epidemiei din această ţară în urmă cu un an.

  Pe lângă cazul din Siracuza, în oraşul Biella, aflat în nordul Italiei, un procuror a declanşat o anchetă similară, dar fără a cita pe careva în calitate de suspect, după ce un profesor de muzică în vârstă de 57 de ani a murit la o zi după ce şi-a făcut prima doză de vaccin AstraZeneca.

  În acest caz, procuroarea Teresa Angela Camelio, a ordonat sechestrarea a 393.600 de doze de vaccin.

  În ambele cazuri (Siracuza şi Biella), procurorii au refuzat să spună cât va dura ancheta. Mai mult, procurorul italian Gaetano Bono, care anchetează cadrele medicale din Siracuza, a recunoscut că s-a vaccinat şi el în prealabil cu AstraZeneca şi a precizat că nu a avut niciun fel de emoţii, dar că „o anchetă trebuie să-şi urmeze calea, indiferent de ce crede opinia publică”.

  Tematic

  În Italia se investighează 8 decese după vaccinarea cu AstraZeneca
  Europa se răzbună pe AstraZeneca
  Moscova, „vinovată” de problemele cu AstraZeneca? Răspunsul ironic al Mariei Zaharova
  Tagurile:
  AstraZeneca

  Știrile Zilei