20:00 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  702202

  Ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó, a arătat că Ungaria nu vede Rusia ca o ameninţare directă la adresa securităţii teritoriului său

  BRUXELLES, 25 mart – Sputnik. Ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, a arătat că Ungaria nu vede Rusia ca o amenințare chiar în urma reuniunii de două zile, de la Bruxelles, a miniştrilor de externe ai ţărilor membre NATO! Mesajul Budapestei contravine politicii oficiale a NATO, așa cum a fost exprimată recent chiar de secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a atacat în mod nejustificat Rusia.

  „Noi, central-europenii, suntem interesaţi în mod legitim într-un dialog Est-Vest civilizat şi calm, bazat pe respect reciproc”, a mai spus ministrul de externe ungar, cu o atitudine de adevărat diplomat, total diferit de tonul agresiv practicat de Mircea Geoană.

  Pe de altă parte, Péter Szijjártó le-a bătut obrazul aliaților din NATO pentru că tolerează abuzurile Ucrainei împotriva minorităților naționale.

  Astfel, ministrul a declarat că, întrucât Ungaria este solidară cu aliaţii săi, ea se aşteaptă ca aliaţii să fie solidari cu ea atunci când în Ucraina are loc o încălcare sistematică şi gravă a drepturilor comunităţii naţionale maghiare.

  “Pentru noi, comunităţile naţionale reprezintă inima şi sufletul politicii externe. Vom susţine întotdeauna drepturile comunităţilor naţionale maghiare, indiferent de efectivul acestor comunităţi”, a declarat ministrul ungar.

  Szijjártó chiar a arătat că este inacceptabil faptul că, în Ucraina, comunitatea maghiară avea în mai multe domenii mai multe drepturi în epoca sovietică, decât cele asigurate de legislaţia actuală din această țară.

  Cu această ocazie, ministrul ungar a amintit că în standardele internaţionale şi în acordurile NATO este stabilită deja obligaţia

  de a respecta drepturile minorităţilor naţionale.

  Oficialul maghiar s-a referit însă și la vaccinurile pe care le folosește Ungaria, arătând că alegerea acestora nu a fost motivată de consideraţii ideologice.

  „E timpul ca propaganda anti-vaccin motivată ideologic să înceteze, atât în Ungaria cât şi în străinătate”, a atras el atenția cu privire la felul în care este tratat vaccinul rusesc Sputnik V folosit în Ungaria și împotriva căruia se desfășoară campanii negative motivate politic.
  Tagurile:
  Rusia, NATO, Péter Szijjártó

  Știrile Zilei