21:27 22 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.32
 • USD17.92
 • RUB0.25
 • RON4.33
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  30414

  Scopul politicii SUA față de China nu este în izolarea Beijingului, ci să mențină „un sistem de ordine mondială bazat pe reguli la care s-a lucrat de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial”, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken.

  BUCUREȘTI, 30 mart - Sputnik. Scopul politicii SUA față de China nu este în izolarea Beijingului, ci să păstreze sistemul de ordine mondială, pe care China îl subminează, a declarat secretarul de stat american Anthony Blinken.

  „Relațiile noastre cu Beijingul, precum și cu mulți aliați, sunt competitive în unele cazuri, cooperante și antagoniste în altele. Cu toate acestea, există un numitor comun, și anume nevoia de a înfrunta China dintr-o poziție de forță care începe cu alianțe puternice, coordonare și cooperare ", a spus Blinken într-un interviu pentru ziarul italian La Stampa.

  "SUA nu își vor forța aliații să aleagă între ei și Beijing", a subliniat secretarul de stat al SUA.

  Potrivit acestuia, scopul nu este să izoleze China, ci să mențină „un sistem de ordine mondială bazat pe reguli la care s-a lucrat de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial”. Șeful diplomației SUA a subliniat că „China acționează subminând acesta ordine, încălcând drepturile omului sau alte obligații”.

  „Când cineva contestă acest sistem, China sau alții, joacă împotriva regulilor sau încearcă să submineze angajamentele asumate de alții, avem cu toții motive să ne opunem”, a spus Blinken.

  Întâlnirea la nivel înalt SUA-RPC săptămâna trecută la Anchorage, Alaska, a început cu critici ascuțite asupra Chinei din partea Blinken și a consilierului președintelui Joe Biden pentru securitate națională, Jake Sullivan, interlocutorii lor sunt Yang Jiechi, șeful biroului Comisiei pentru afaceri externe a Comitetului central al CPC , și un membru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze și ministrul de externe Wang Yi au dat un răspuns detaliat la aceste discursuri. Drept urmare, declarațiile ambelor părți, în loc de cele patru minute convenite, au durat aproximativ o oră, după care Statele Unite au acuzat China că de încălcarea protocolului și „încercări teatrale de a juca pentru public”.

  Tematic

  Iohannis a vorbit despre importul de vaccinuri din Rusia și China
  Lavrov, fotografiat în China într-o mască cu mesajul FCKNG QRNTN
  Rusia a convenit asupra producției Sputnik V în China
  Tagurile:
  SUA, China

  Știrile Zilei