23:26 22 Aprilie 2021
În direct
 • EUR21.64
 • USD18.02
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  511113

  Delegația ucraineană, care ar trebui să participe la discuțiile pentru pace privind soluționarea conflictului de la Donbass, va refuza să participe la orice discuție dacă va avea loc la Minsk. Kievul a acuzat Belarusul de „retorică ostilă” și că e „influențat” de Rusia.

  BUCUREŞTI, 6 apr – Sputnik. Grupul de contact trilateral este format din Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), iar în septembrie 2014, reprezentanți ai tuturor celor trei părți au semnat Protocolul de la Minsk, un acord care are scopul de a pune capăt războiului din Donbass. Acum, când există îngrijorări că luptele pot izbucni din nou, au existat propuneri ca reprezentanţii să se întoarcă în capitala bielorusă pentru discuții ulterioare.

  Serghei Reabkov
  © Sputnik / Александр Натрускин

  Potrivit vicepremierului Kievului, Alexei Reznikov, partea ucraineană va refuza să participe. „Am spus că nu vom participa la reuniunile Grupului de contact trilateral în cazul în care carantina cauzată de Covid-19 se va încheia brusc și se va propune continuarea consultărilor la Minsk. Pentru a purta discuții în persoană, va trebui să căutăm o altă țară, un alt oraș”, a spus luni Reznikov, citat de RT

  Aceasta din cauză că Belarusul se află „sub influența” Kremlinului, iar Kievul și-a pierdut încrederea în vecinul său de la nord, a adăugat acesta. În starea actuală, din cauza Covid-19, discuțiile dintre cele trei părți au loc prin videoconferință. Înainte de pandemie, aceştia s-au întâlnit față în față în capitala bielorusă.

  Afirmația lui Reznikov care a spus Kievul nu va mai merge la Minsk vine după încercările altor oficiali ucraineni de a muta discuțiile în altă țară. Vara trecută, fostul președinte ucrainean Leonid Kravchuk, care acum face parte din echipa de negocieri privind Donbass, a dezvăluit că a încercat să mute discuțiile de la Minsk în Suedia.

  Ca răspuns, Ministerul rus de Externe a subliniat atunci că „cheia succesului în soluționarea conflictului ucrainean nu constă în schimbarea locurilor sau formatelor de negociere”, ci pur și simplu în voința politică a tuturor părților.

  Conflictul are loc în regiunile Donetsk și Lugansk din Ucraina, cunoscute în mod colectiv sub numele de Donbass, unde a izbucnit un război civil de aproape șapte ani. Separatiștii controlează acum porțiuni mari din teritoriu și s-au declarat independenți faţă de Kiev. În timp ce Rusia nu recunoaște aceste state separatiste, Ucraina acuză Kremlinul că le sprijină.

  Situația a escaladat în ultimele zile. OSCE a observat o creștere semnificativă a numărului de încălcări ale încetării focului. Rapoartele au indicat o acumulare de echipamente militare în zona rusă a frontierei ucrainene, ceea ce a determinat ministerul german de Externe să solicite „tuturor părților să se reţină și să lucreze în direcția atenuării imediate a tensiunilor”.

  Tematic

  Rusia neagă informațiile despre un „conflictul iminent” cu Ucraina
  Expert german: de ce Ucraina și Georgia nu vor putea să adere la NATO
  Ucraina provoacă o criză energetică în Moldova
  Tagurile:
  Minsk, Ucraina

  Știrile Zilei