19:37 07 Mai 2021
În direct
 • EUR21.48
 • USD17.84
 • RUB0.24
 • RON4.36
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  330141

  Uniunea Europeană poate participa la Marele Parteneriat Eurasiatic în cazul în care este interesată, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

  BUCUREȘTI, 7 apr – Sputnik. Marele parteneriat eurasiatic este deschis pentru Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, într-un interviu oferit publicației pakistaneze, News International.

  “Promovării unei agende unificatoare servește inițiativa președintelui Rusiei, Vladimir Putin, de formare a unui Mare parteneriat eurasiatic. Toate statele de pe continent pot participa, inclusiv membrii Uniunii Economice Eurasiatice, Organizația de Cooperare de la Shanghai, ASEAN, iar dacă este interesată, și Uniunea Europeană”, a declarat el.

  Potrivit ministrului, realizarea acestei inițiative va consolida relațiile reciproce pozitive și va spori competitivitatea tuturor participanților și va ajuta la edificarea unui spațiu continental de pace și stabilitate.

  Lavrov a subliniat că Rusia este interesată în intensificarea cooperării cu partenerii din Pakistan, India și alți parteneri din Eurasia din cauza existențe unor interese comune: asigurarea securității și îmbunătățirea calității vieții.

  Putin a propus ideea crearea unui Mare Parteneriat Eurasiatic în anul 2016. Potrivit lui, parteneriatului se pot alătura statele Uniunii Economice Eurasiatice, țările cu care Rusia are relații strânse: China, India, Pakistan, Iran și statele CSI, precum și alte țări și uniuni de state.

  Tematic

  Putin a salutat Forumul Economic Eurasiatic de la Verona
  Uniunea Economică Eurasiatică își extinde zona de comerț liber
  Comunitatea eurasiatică luptă împotriva COVID-19
  Provocările crizei și noua strategie a Uniunii Economice Eurasiatice
  Ungaria, premieră europeană: prima țară UE membră în Banca Eurasiatică de Dezvoltare
  Tagurile:
  Uniunea Europeană, Serghei Lavrov

  Știrile Zilei