16:31 16 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.45
 • USD17.70
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.66
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  59140

  Date îngrijorătoare despre vaccinul AstraZeneca au fost publicate într-un studiu al Spitalului Universitar din Oslo.

  BRUXELLES, 12 apr – Sputnik. Efectele secundare serioase și potențial letale au fost subliniate până la cel mai înalt nivel al anticorpilor, dar mecanismul exact care atrage aceste condiții rămâne necunoscut. Totuși, studiul norvegian a influențat decizia Norvegiei dacă să continue sau nu inocularea cu vaccinul AstraZeneca, arată Sputnik News

  Studiul a fost făcut de Spitalul Universitar din Oslo și el indică o conexiune între vaccinul AstraZeneca și coagulările severe ale sângelui, număr scăzut de trombocite și hemoragii, consecințe care anterior au determinat zeci de țări să suspende utilizarea lui.

  Studiul a fost publicat vineri în The New England Journal of Medicine. El mai indică faptul că deficiența de trombocite indusă de vaccin în cheagurile de sânge poate fi mai frecventă decât cea identificată în studiile anterioare care îi examinau siguranța.

  În termen de 10 zile de la vaccinare, Spitalul Universitar din Oslo a primit cinci persoane inițial sănătoase, persoane cu niveluri înalte ale anticorpilor împotriva trombocitelor, despre care se crede că ar fi motivul direct al răspunsului imunitar puternic. Trei din cele cinci persoane sunt acum decedate, în timp ce celelalte două și-au revenit complet, a explicat Pål Andre Holme, medicul șef al departamentului de boli de sânge.

  Patru din cinci pacienți erau femei de la 32 la 54 de ani. La o săptămână după vaccinare, acestea au experimentat dureri de cap, dureri abdominale, și dureri de spate, înainte de a deveni cu adevărat bolnave, a explicat medicul șef Nina Haagenrud Schultz, principalul autor al studiului.

  Cercetătorii nu au reușit însă să găsească vreun numitor comun al celor cinci pacienți în afara vaccinului.

  Ingvild Sørvoll, medic șef la grupul de cercetare de la Universitatea Norvegiei de Nord a comparat efectele secundare cu o condiție cunoscută în care anticorpii se formează împotriva unui medicament numit Heparin.

  ”Totuși, acești pacienți nu au primit heparin. Atunci am consdierat că ar putea fi o subgrupă a unei trombocitopenii autoimune indusă de Heparin”, a spus Sørvoll.

  ”Am găsit un nivel înalt de anticorpi. Acești anticorpi au ars măsurătorile în laboratorul nostru. Și apoi ne-am uitat în literatura de specialitate, asemenea anticorpi nu au mai fost descriși niciodală după o vaccinare”, a adăugat Sørvoll.

  De altfel, Holme a descris aceste descoperiri ca fiind ”extrem de serioase”. ”Acestea sunt efecte secundare fatale, nu poate fi mai grav de atât”, a adăugat el, dar el nu și-a exprimat opinia dacă acest vaccin ar trebui folosit în continuare în programul de inoculare din Norvegia sau ar trebui abandonat.

  ”Am mare încredere că Institutul Național al Sănătății Publice și Agenția Norvegiană pentru Medicamente vor face aceste evaluări”, a spus el.

  Și Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene pentru Medicamente, a numit studiul drept „foarte important”, adăugând că acesta a oferit ”o bază pentru cercetări ulterioare”, și va avea impact când Norvegia va decide dacă va relua sau nu vaccinarea cu AstraZeneca.

  Acest lucru a fost confirmat de directorul National Institute of Public Health (FHI) Camilla Stoltenberg, sora fostului premier norvegian care este astăzi Secretarul General al NATO.

  „Studiul este important deoarece a folosit date găsite în cazurile din Norvegia ale acestui posibil efect secundar rar. Așadar, el oferă o bună descriere și este un studiu foarte important pentru fundația noastră”, a spus Stoltenberg.

  Vaccinul AstraZeneca a fost folosit împotriva Covid 19 în cel puțin 115 țări. Până acum, au fost primite rapoarte despre mai mult de 220 de cazuri de coagulare a sângelui în Zona Economică Europeană și Marea Britanie la un loc. Cu 34 de milioane de persoane vaccinate în aceste țări, această cifră indică o rată a incidenței de una la 100.000.

  Totuși, unele țări au limitat folosirea AstraZeneca pentru persoane în vârstă sau au oprit utilizarea lui cu totul, în ciuda asigurărilor oferite că beneficiile sale au depăși riscurile potențiale.

  Tematic

  O treime din cei programați au refuzat vaccinul AstraZeneca
  Danemarca prelungește suspendarea vaccinării cu AstraZeneca
  Legătura între vaccinul AstraZeneca și tromboză, confirmată de un oficial EMA
  UK: AstraZeneca, interzis tinerilor sub 30 de ani – ce soluţie propune ministrul Sănătăţii
  Gheorghiță, despre trombozele apărute după vaccinarea cu AstraZeneca
  Tagurile:
  AstraZeneca

  Știrile Zilei