12:27 18 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  24224

  Reprezentanții statelor NATO au discutat la Bruxelles cu ministrul ucrainean de Externe despre “concentrarea militară a Rusiei” în vecinătatea frontierelor Ucrainei.

  BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. În cadrul unei întrevederi, organizată marți la Bruxelles cu ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, reprezentanții statelor NATO și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu “concentrarea forțelor militare rusești pe teritoriul și la frontierele cu Ucraina”, potrivit unei declarații făcute publice după reuniunea comisiei Ucraina-NATO.

  “Aliații și-au reiterate sprijinul din partea NATO pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Și-au exprimat îngrijorarea cu privire la consolidarea prezenței militare a Rusiei pe teritoriul și la frontierele Ucrainei, precum și de încălcarea regimului de încetare a focului în Estul Ucrainei”, se menționează în document.

  De asemenea, în cadrul ședinței comisiei, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg “a îndemnat Rusia să înceteze concentrarea trupelor, a provocărilor și să recurgă la o detensionare a situației”.

  “Aliații îndeamnă Rusia la o participare constructivă în activitatea OSCE. Au lăudat Ucraina pentru reținerea de care a dat dovadă în fața provocărilor Rusiei”, subliniază alianță.

  La sfârșitul lui martie, militarii ucraineni au declarat că în timpul unui schimb de focuri în preajma satului Șumî din regiunea Donețk au decedat patru militari, iar alți doi au fost răniți. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a declarat că în perioada următoare va discuta despre această situație cu liderii “grupului normand” (Ucraina, Germania, Rusia și Franța). Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmistri Peskov, a declarat că Rusia nu este parte a conflictului, nu poate asigura un armistițiu atotcuprinzător în Donbas, însă va face uz de influența sa pentru respectarea acordului.

  Tematic

  Gabriel Leș respinge curajos aberații SUA în cazul Ucraina: ”Pozițiile unor aventurieri”
  Putin i-a explicat lui Erdogan poziția Rusiei față de criza din Ucraina
  Rusia cere SUA o abordare mai responsabilă privind Ucraina, în locul tensionării situației
  National Interest: Cât de probabil este un război între Ucraina și Rusia
  Kremlinul a explicat prezența armatei ruse în preajma frontierei cu Ucraina
  Tagurile:
  Rusia, Ucraina, NATO

  Știrile Zilei