13:23 25 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.49
 • USD17.99
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  17052

  Disputa Sofagate dintre președintele Consiliului European Charles Michel şi președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a continuat și în Parlamentul European.

  BRUXELLES, 14 apr – Sputnik. Parlamentul European a simțit nevoia să se implice și el în scandalul Sofagate, disputa pe scaune, așa cum a plecat ea de la vizita din Ankara a primilor doi oficiali europeni, având ecouri până în ziua de astăzi.

  Astfel, liderii grupurilor politice şi-au exprimat nemulţumirea faţă de Charles Michel şi Ursula von der Leyen, aceștia fiind convocaţi să dea explicaţii.

  ”Aşteptăm de la liderii noştri să formeze un front comun, indiferent de protocol, atunci când ei reprezintă Uniunea Europeană (UE) în lume”, a avertizat preşedintele grupului Partidului Popular European, Manfred Weber.

  Și din România, Dacian Cioloş, liderul grupului Renew Europe, a simțit nevoia să se amestece în Sofagate și să transmită că e nevoie de o singură voce pe scena internaţională.

  De la vizita în Ankara, Preşedintele Consiliului European şi-a cerut scuze în nenumărate ocazii, transmițându-i preşedintei Comisiei Europene ”regretul (său) profund”, în timp ce Von der Leyen a transmis că nu va permite ca o asemenea situaţie să se repete.

  Foarte pornită împotriva fostului premier belgian, preşedinta CE nu l-a numit pe acesta niciodată folosindu-i prenumele în cadrul reuniunii.

  Ursula von der Leyen vrea ca instituţiile să se spună de acord asupra unui cod de conduită care să permită în viitor evitarea unor incidente în timpul unor vizite comune în străinătate.

  Cabinetul ei a și înaintat echipei lui Charles Michel un document în cinci puncte săptămâna trecută, însă echipa lui Michel respinge propunerile pentru că nu se pot modifica tratatele.

  Charles Michel şi Ursula von der Leyen urmează să revină în cadrul sesiunii plenare, la sfârşitul lui aprilie, pentru a prezenta dări de seamă cu privire la vizita lor la Ankara şi a discuţiilor pe care le-au purtat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

  Tematic

  Ursula von der Leyen, criticată de precursorul ei din cauza vaccinurilor Covid 19
  Ursula von der Leyen vrea certificate de vaccinare recunoscute în UE, Iohannis se opune
  Ursula von der Leyen a anunțat vaccinuri în plus pentru țările UE
  Tagurile:
  Charles Michel, Ursula von der Leyen

  Știrile Zilei