13:07 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  19090

  Experții Organizației Națiunilor Unite acuză SUA de încălcări grave ale drepturilor omului în cadrul programului “Recompense pentru sprijinirea justiției”.

  BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Programul american “Recompensele pentru sprijinirea justiției” încalcă drepturile unor persoane și trebuie să fie revizuită, se menționează într-o declarație a unui grup de experți ONU în domeniul drepturilor omului, dată publicității miercuri.

  Programul “Recompense pentru sprijinirea justiției”, finanțat de guvernul SUA, a fost lansat în anul 1984. Acesta prevede acordarea recompenselor pentru informațiile care facilitează arestarea sau condamnarea oricărei persoane care contribuie, planifică, comite sau încearcă să comită atentate teroriste împotriva persoanelor fizice, juridice sau proprietățile SUA.

  Raportorul special al Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru consecințele negative ale sancțiunilor unilaterale pentru drepturile omului, Elena Dovgan, a declarat că multe din persoanele care sunt vizați de program sunt lipsite de drepturi procesuale.

  “Aceste drepturi presupun o prezumție de nevinovăție și un proces echitabil, iar Statele Unite sunt obligate să le respect, în conformitate cu dreptul internațional. Propunând bani pentru informația care poate facilita reținerea acestor persoane, programul încurajează pe alții să participe la privarea de aceste drepturi”, a declarat Dovgan.

  Se menționează că oferirea banilor cetățenilor străini, care ar avea o tangență cu activitatea teroristă sau au legături cu organizațiile, pe care Statele Unite le consideră că sunt implicate în activități teroriste, inclusiv instituțiile din Iran, Cuba și multe alte state, sunt însoțite cu amenințări de aplicare a sancțiunilor în raport cu aceste persoane, în cazul în care nu vor îndeplini cerințele părții americane.

  La rândul ei, Dovgan a îndemnat guvernul SUA să revadă programul vizat, pentru a conforma activitatea desfășurată cu dreptul internațional.

  “Lupta cu terorismul, indubitabil, este necesară, însă ea trebuie să se desfășoare cu respectarea drepturilor omului, dreptului umanitar internațional și dreptul refugiaților, în conformitate cu Strategia Globală a ONU cu privire la combaterea terorismului”, a declarat raportorul special al ONU.

  Totodată, raportorul special al ONU a invocate în fața autorităților SUA și alte probleme care îi provoacă îngrijorări în legătură cu mandatul asumat, însă nu a primit niciun răspuns.

  Tematic

  Expert ONU acuză SUA de ”asasinat arbitrar” în cazul generalului Soleimani
  Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA
  SUA vor să distrugă ONU, Rusia vrea salvarea ei
  Experți ONU: Sancțiunile SUA încalcă drepturile omului
  Tagurile:
  ONU, SUA

  Știrile Zilei