22:46 11 Mai 2021
În direct
 • EUR21.51
 • USD17.82
 • RUB0.24
 • RON4.37
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  676321

  Implementarea proiectului ”Nord Stream - 2” este o chestiune de război, nu de afaceri, ca în orice război, ”cineva va pierde cu siguranță”, a declarat președintele ucrainean Vladimir Zelenskii.

  BUCUREȘTI, 16 apr - Sputnik. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskii susține că opoziția față de implementarea proiectului ”Nord Stream - 2” este o chestiune de război, nu de afaceri. Declarația corespunzătoare a fost publicată pe site-ul oficial al șefului statului.

  El a acuzat Rusia că a purtat un război energetic împotriva Ucrainei și a menționat că, ca în orice război, „cineva va pierde cu siguranță”.

  "Ca în orice război, nu poți lupta dacă nu există unitate. (...) Dacă ”Nord Stream - 2” este finalizat, nu numai Ucraina va pierde", a spus Zelenski.

  El a recunoscut că finalizarea conductei de gaz depinde de poziția SUA și țărilor UE.

  Zelenski a subliniat, de asemenea, că țările UE nu au format încă o poziție comună cu privire la proiect.

  ”Nord Stream - 2”

  ”Nord Stream - 2” are în vedere construirea a două linii ale unei conducte de gaz cu o capacitate totală de 55 miliarde de metri cubi pe an de la coasta Rusiei prin Marea Baltică până la Germania. De asemenea, va trece prin zonele teritoriale sau exclusiv economice din Finlanda, Suedia și Danemarca.

  Proiectul este opus activ Statelor Unite, care promovează gazul său natural lichefiat către UE, precum și Ucraina și o serie de țări europene. Statele au impus sancțiuni asupra conductei de gaz în decembrie 2019, ca urmare a faptului firma elvețiană Allseas a fost obligata să oprească instalarea. Federația Rusă a declarat în repetate rânduri că acest proiect este comercial și benefic pentru Europa. Republica Federală Germania susține finalizarea conductei de gaz și respinge sancțiunile extrateritoriale unilaterale ale Statelor Unite.

  Acum, construcția a ajuns la stadiul final. Potrivit operatorului ”Nord Stream - 2 AG”, aproximativ 148 de kilometri de conductă au rămas neacoperiți din lungimea totală a celor două linii de 2.460 de kilometri: 120 în apele daneze și 28 în Germania. Lucrările în Danemarca au început deja. La sfârșitul lunii martie, nava de instalare a țevilor Akademik Chersky se va alătura Fortunei.

  Tematic

  Erdogan și Zelenski au discutat situația din Marea Neagră și Donbass
  Zelenski, declarații tari despre aderarea Ucrainei la NATO
  Expert: Zelenski transformă Ucraina într-o dictatură
  Cum comentează Kremlinul întrevederea Erdogan - Zelenski
  Crimeea a comentat promisiunea pe care i-a făcut-o Erdogan lui Zelenski
  Tagurile:
  război, Nord Stream-2

  Știrile Zilei