05:05 12 Mai 2021
În direct
 • EUR21.63
 • USD17.79
 • RUB0.24
 • RON4.39
 • UAH0.64
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  Proteste în Belarus (137)
  1098191

  Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin și Joe Biden au abordat în cadrul discuției telefonice subiectul tentativei de lovitură de stat în Belarus.

  BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, au abordat subiectul tentativei de lovitură de stat în Belarus în timpul conversației telefonice, a confirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

  Президент РФ В. Путин встретился с президентом Белоруссии А. Лукашенко
  © Sputnik / Alexei Druzhinin

  Mai devreme, președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că în discuția cu omologul său american, Putin a abordat problema pregătirii de către serviciile SUA a unui atentat la viața șefului de stat al Belarusului.

  În discuție cu Peskov, jurnaliștii l-au întrebat dacă poate confirma că acest subiect a fost abordat în timpul conversației dintre Putin și Biden.

  “Da, pot (confirma n.r.)”, a răspuns Peskov.

  Pe 17 aprilie Lukașenko a anunțat despre reținerea a unui grup de persoane care pregăteau un atentat la viața lui și a copiilor. Potrivit șefului statului, în această acțiune au fost implicate și serviciile secrete ale SUA. Directorul KGB al Belarusului, Ivan Tertel, membrii grupului au planificat și au început să realizeze planul de lichidare fizică a lui Lukașenko și a membrilor familiei lui, de organizare a unei revolte armate cu scopul acaparării puterii de stat. Din grupă făceau parte atât cetățeni ai Belarusului, cât și străini.

  Potrivit centrului pentru relații cu publicului a FSB, la Moscova, în special, au fost reținuți cetățeni ai SUA și Belarusului, juristul Iuri Zenkovic și politologul belarus Aleksandr Feduta, care planificau realizarea unei lovituri de stat pe 9 mai în Minsk. Din acest grup, potrivit KGB-ului din Belarus, făcea parte și liderul unui partide opoziție, Grigori Kostusev, reținut pe teritoriul republicii.

  Pe 18 aprilie, un reprezentant al Departamentului de Stat a declarat agenției RIA Novosti că “orice presupuneri că autoritățile SUA s-ar putea afla în spatele tentativei de asasinat a lui Lukașenko sau ar avea vreo tangență cu acest lucru, nu corespunde realității”.

  Тема:
  Proteste în Belarus (137)

  Tematic

  Peskov, despre negocierile dintre Putin și Lukașenko
  Lukașenko: "Opoziția îmi caută palate. Nu vor reuși"
  Lukașenko i-a cerut lui Putin avioane de vânătoare suplimentare
  Tagurile:
  Tentativă de lovitură de stat, Lovitură de stat, Belarus, Aleksandr Lukașenko, Joe Biden, Vladimir Putin

  Știrile Zilei