01:40 17 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.47
 • USD17.72
 • RUB0.25
 • RON4.36
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  1610165

  O adevărată lovitură în diplomația internațională – Joe Biden atacă unul dintre cele mai sensibile puncte ale Turciei, reacția lui Erdogan ar putea fi extrem de dură.

  BUCUREȘTI, 22 apr – Sputnik. O zi istorică, s-ar putea spune, după ce presa internațională a anunțat informația că preşedintele american Joe Biden va recunoaşte oficial genocidul armean.

  Evenimentul ar putea avea loc chiar în această săptămână, Biden urmând să facă anunțul pe 24 aprilie – adică la care au început masacrele armenilor de către trupele turce, în 1915, în timpul primului război mondial.

  Demersul ar fi însă foarte rău primit de Turcia, care refuză total ideea de ”genocid”, istoriografia turcă vorbind de ”masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere”.

  AGERPRES, care transmite informația, arată că presa americană consemnează că Joe Biden ar fi primul preşedinte american care va recunoaște genocidul – dar că liderul de la Washington ”ar putea totuşi să se răzgândească între timp în legătură cu această decizie ultra-sensibilă, potrivit celor două ziare”.

  Amintim că, în 2019, Congresul SUA a recunoscut genocidul armean printr-un ”vot simbolic”, dar nu a fost adoptat ca atare, formal. AGEPRES amintește că la începutul mandatului său, președintele Donald Trump a calificat masacrul armenilor ca „una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, dar NU a folosit termenul ”genocid”.

  Genocidul armean, în care au fost uciși aproape 1.5 milioane de armeni, este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de istorici. 

  Comandanții turci au ordonat masacrele după ce marea armată turcă a fost învinsă de trupele Rusiei țariste în zona Caucazului. Pentru a nu răspunde de înfrângere, comandanții turci au dat vina pe populația armeană care ar fi luptat alături de ruși.

  Trupele turce au trecut la masacrarea populației, care a răspuns, în câteva zone, printr-o rezistență eroică.

  Mai multe cărți s-au scris despre acest genocid, cea mei celebră fiind a lui Franz Werfel, ”Cele patruzeci de zile pe Musa Dagh” – iar în România, Varujan Vosganian a scris minunata ”Cartea șoaptelor”, tradusă în mai multe limbi.

  Tematic

  De ce să se întâlnească cu Biden
  Kremlinul: Putin și Biden au discutat despre tentativa de lovitură de stat în Belarus
  Joe Biden nu a avut nevoie ca Rusia să îl denigreze, a făcut acest lucru el însuși
  Tagurile:
  Turcia, Joe Biden

  Știrile Zilei