22:07 20 Iunie 2021
În direct
 • EUR21.22
 • USD17.78
 • RUB0.24
 • RON4.31
 • UAH0.65
  Internaţional
  Sa primesc un link scurt
  323118

  În cazul morții lui Alexei Navalni, Uniunea Europeană îi vor considera responsabili pe Vladimir Putin și autoritățile ruse și vor impune noi sancțiuni, a declarat Ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe.

  BUCUREŞTI, 22 apr – Sputnik. După ce Parisul și Washingtonul s-au declarat „îngrijorați” de starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei de câteva săptămâni în închisoare, Ministrul francez pentru Europa şi Afaceri Externe Jean-Yves Le Drian a vorbit despre posibila punere în aplicare de noi sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unei eventuale morţi a acestuia din urmă.

  Președintele rus și autoritățile ruse vor fi astfel considerate responsabile de Uniunea Europeană, a declarat, pe 22 aprilie, Ministrul francez al Afacerilor Externe, la canalul France 2.

  „Vom aplica sancțiunile necesare și vom atribui responsabilitatea acestei tragedii domnului Putin și oficialilor ruși. Sper că nu vom ajunge aici”, a spus șeful diplomației franceze, răspunzând la o întrebare privind posibilele consecințe în cazul morţii lui Navalni.

  Denunțând „o derivă autoritară internă” în Rusia, Jean-Yves Le Drian a subliniat caracterul „insuportabil” al „atitudinii necruţătoare faţă de Navalnîi”, a doua zi după o nouă demonstrație neautorizată în mai multe orașe rusești, la care au participat mii de susținători ai acestuia, potrivit Sputnik France

  Anterior, responsabilitatea Rusiei pentru starea de sănătate a lui Navalnîi fusese invocată de Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell, în timp ce Washingtonul a sugerat că va lua în considerare măsuri suplimentare în caz de deces.

  Ca reacție la această amenințare, Kremlinul a răspuns că ignoră „astfel de declarații făcute de reprezentanți ai unor țări străine”. Potrivit purtătorului de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, „starea de sănătate a celor condamnați și reținuți pe teritoriul Federației Ruse nu poate și nu ar trebui să fie obiectul atenției lor”.

  În plus, Kremlinul nu monitorizează starea de sănătate a prizonierilor ruși, deoarece „nu este deloc responsabilitatea noastră”, a spus Peskov.

  Cazul Navalnîi

  Alexeï Navalnîi se află în închisoare din februarie în cadrul dosarului Yves Rocher din 2014, pentru care a fost găsit vinovat și condamnat la 3,5 ani de închisoare. La întoarcerea sa la Moscova, pedeapsa acestuia a fost redusă la o perioadă de doi ani și jumătate pentru încălcări multiple ale controlului său judiciar.

  Pe 31 martie, el a intrat în greva foamei, acuzând autoritățile penitenciare că refuză să-l trateze în mod corespunzător. El s-a plâns de dureri de spate și picioare.

  La aproximativ trei săptămâni după aceea, Navalnîi a fost internat pentru terapie cu vitamine. Starea sa de sănătate a fost considerată satisfăcătoare de către autoritățile penitenciare ruse.

  Tematic

  Navalnîi, condamnat la 3,5 ani închisoare
  Celebru avocat român desființează cererea de eliberare a lui Navalnîi!
  CEDO cere eliberarea lui Navalnîi. Reacția ministrului rus al Justiției
  Tagurile:
  Aleksei Navalnîi

  Știrile Zilei